Samo njeno ime u prijevodu sa španjolskog znači „bogata obala“. Latinoamerička državica poznata je kao država bez vojske i turistička oaza predivne prirode koja za svakoga ima ponešto. Ima divlju i neukroćenu stranu, kao i luksuzne resorte za hedonistički odmor iz snova. A evo zašto biste i vi trebali razmisliti o Kostarici ako sanjate o dalekom putovanju u destinaciju koja je iz godine u godinu sve popularnija.

1. Brojni nacionalni parkovi

Kostarika ima čak 27 nacionalnih parkova, a njena priroda sadrži čak 5% ukupne svjetske bioraznolikosti. Džungle, močvare, šume, prašume, more, plaže i slapovi protežu se na površini nešto manjoj od Hrvatske, pa ćete imati i više nego dovoljno ideja za izlete. Štoviše, vjerojatno vam neće biti dovoljan samo jedan posjet.

2. Skoro 300 rajskih plaža

Duž Pacifika i Karipskog mora proteže se oko 300 rajskih plaža kao iz filmova. Žuti i bijeli pijesak, hlad u zelenilu, obale koje zapljuskuje čisto i tirkizno more u kojem plivaju dupini, kitovi i brojni drugi egzotični primjerci životinjskog carstva. Jednom kada ovdje zasjednete teško ćete ustajati. A i temperatura vode je ugodna zbog toplih oceanskih struja u ovom području.

3. Jedna od najsretnijih zemalja svijeta

Premda smo navikli zločesto komentirati zemlje Centralne Amerike kao banana-države i premda Kostarika uistinu jest jedna od siromašnijih zemalja svijeta, njome vlada neka pozitivna i opuštena atmosfera. Riječ je o državi koja je raspustila vlastitu vojsku. Državi u kojoj još uvijek postoji dobra socijalna politika a životna očekivanost je oko 80 godina. Nacionalni slogan glasi „Pura vida“ tj. čisti život, a odražava optimizam i sreću koja prati njihove stanovnike.

4. Prijestolnica avanturističkog turizma

Zipline, surfanje, vožnja kajaka, rafting, jahanje konja, planinarenje – samo su neke od brojnih aktivnosti koje se ovdje nude. Bilo da želite pobjeći od obaveza i prepustiti se ljenčarenju ili ispucati svu energiju iz sebe, Kostarika ima sve što trebate.

5. Sigurnost

Premda Centralna tj. Latinska Amerika nije baš najpoznatija po sigurnosti koja vlada na njenim ulicama – bilo da je riječ o džeparošima ili pak sukobima zaraćenih kartela – Kostarika je zapravo jedna od najsigurnijih zemalja Latinske Amerike. Naravno, potreban je oprez kao i pri bilo kojem drugom putovanju u stranu zemlju (pa čak i kod kuće), ali definitvno ćete se osjećati više dobrodošlo nego što biste na nekim razvikanijim destinacijama poput recimo Brazila.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju