Prema legendi, nakon što su ga uboli mnogi, razni bodeži, prepoznavši onaj bliskog suradnika, legendarni Cezar je zavapio: „Zar i ti sine Brute?“ E pa, upravo na to mjestu, gdje se vjeruje da je Cezar ubijen, Rim će iduće godine dobiti novu turističku atrakciju na otvorenom, na lokaciji u Rimu poznatoj kao Area Sacra di Largo Argentina.

Radi se zapravo o velikom trgu na kome se nalaze ostaci antičkih hramova i Pompejevo kazalište. Građevine su izgrađene između 4. i 1. stoljeća prije Krista, a kako smo već rekli, na martovske ide (15. dan ožujka prema današnjem kalendaru), života je lišen Gaj Julije Cezar.

Ipak, u nekom trenutku povijesti, trg je završio pod zemljom, a otkriven je tek 20 – ih godina prošlog stoljeća pukom slučajnošću. Naime, tadašnji talijanski diktator Benito Mussolini naredio je rušenje srednjovjekovnih kuća, te je tom prilikom došlo do otkrivanja ovog trga.

Od tad, arheološko nalazište bilo je zatvoreno za javnost, ali ne i za životinje. Naime, trg je uskoro naselila brojna skupina mačaka, a one tamo više ne bi trebale obitavati, jer će se za njih brinuti udruge za prava životinja. Radove financira poznata modna kuća Bvlgari što nije rijetkost za Rim, jer je prije nekoliko godina Fendi financirao obnovu fontane Trevi.

U svakom slučaju, Vječni Grad, kojem ne nedostaje znamenitosti, dobit će još jednu. Tako da nakon Vatikanskih muzeja, Galerije Borghese, Španjolskih stuba i još najmanje sto jedne stvari, moći će se posjetiti i mjesto gdje je život završio Cezar.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju