Ljeto 2020. uskoro će biti prošlost, pa samim time kod dobrog dijela turista nestaje želja za odlaskom u popularne morske destinacije. S druge strane, dobra stara Europa nudi razne prirodne ljepote, a među njih svakako spadaju brojna jezera. U nastavku, donosimo samo neka od njih koja valja posjetiti!

Iseo (Italija)

Naravno, malo tko nije čuo za jezera Como i Garda, koje su pokupile svu moguću slavu, no ništa manje lijepo nije ni jezero Iseo, koje tek trebate otkriti. Za početak, mnogo je manja gužva nego na jezerima Como i Garda, a obale jezera Iseo dodiruju mnoga sela u sjevernoj Italiji, u kojima ćete se osjećati kao u Švicarskoj. Za svega par eura odite trajektom na Monte Isola i prošećite se ovim lijepim otokom gdje automobili ne prometuju, ali i uživajte u probavanju morskih plodova. Kad ste već tu, skoknite i do regije Franciacorta, poznate po pjenušavim vinima...

Enol & Ercina (Španjolska)

Da ne bi bilo zabune, ovdje je riječ o dva jezera smještena u nacionalnom parku Picos de Europa, koja se definitivno mogu nazvati jednima od najpitoresknijih europskih sela. Ova jezera, okružena snijegom i planinama, samo su jedna od prekrasnih stvari koje nudi ovaj nacionalni park. Tu je ujedno i nezaobilazna ružičasta crkva Santa Maria, u kojoj se prema legendi za vrijeme jedne bitke ukazala Bogorodica. Nakon što završite s obilaskom, prepustite se čarima asturijske kuhinje i probajte neke njihove specijalitete.

Bled (Slovenija)

Za guštanje na jezerima uvijek naravno možete posjetiti Plitvice, a želite li baš silom van Hrvatske, onda se kao logično rješenje nameće Bledsko jezero u susjednoj nam Deželi. Ono je zadnjih godina postalo prilično popularno, što i ne iznenađuje kad vidite njegove boje i srednjovjekovni dvorac. Ovdje valja probati domaću rakiju, a posebno one od kupina ili trešanja, koju nemate priliku svakodnevno degustirati. Ako pak želite mir, 40 – ak minuta vožnje udaljeno je još jedno prekrasno jezero – Bohinjsko.

Hallstatt (Austrija)

Sjećate se priče o jezeru iz crtanog filma Frozen? Na jezeru Hallstatt leži istoimeni grad, a on se nalazi pod UNESCO – ovom zaštitom te je poznat po svojim slanim pećinama. Lijepo ga je posjetiti u svako doba godine, iako valja priznati, da je zimi možda najčarobniji. To ne znači da ga se ne isplati posjetiti i na jesen, a pogotovo možete uživati u brojnim aktivnostima u njegovoj okolici, kao što su vožnja bicikla, planinarenje, veslanje...

Ženevsko jezero (Švicarska)

Uz Švicarsku, jezero dodiruje i obale Francuske, a jedno je od najpopularnijih i najpoznatijih jezera Srednje Europe. Ukoliko ste zaljubljeni u vino, isplati se, u ovom slučaju pomalo neočekivano, držati – švicarske strane. Naime, vinogradi Lavaux, koji se smatraju UNESCO – ovom Svjetskom baštinom, slijede jezero gotovo 30 – ak kilometara. Uz Ženevu, na jezeru leži i Lausanne, tako da nije lako odlučiti u kojem gradu potražiti smještaj. Naravno, isplati se vidjeti oboje, ali i posjetiti grad Montreux i obići dvorac Chillon iz 13. stoljeća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju