Zovu je posljednjim američkim Versaillesom, ali i najvećom ukletom kućom u državi. Riječ je o neoklasicističkoj vili službenog imena Lynnewood Hall, a danas otkrivamo zbog čega ona budi toliki interes i koje tajne skriva…

Zlatno doba

Izgrađena je krajem 19. stoljeća kada su se brojni Amerikanci obogatili za vrijeme ekonomskog rasta. Svatko tko je mogao rado si je izgradio tako velebnu kuću. Jedan od njih bio je i industrijalac Peter A. B. Widener, a njegov sin Joseph u kući je držao brojna vrijedna umjetnička djela.

Sve je izgledalo gotovo idealno – bilo je novca, bilo je posla, a raskošna vila odražavala je život u samom vrhu društva. Imala je čak 110 soba, umjetničku galeriju i prostor za goste i ples koji je mogao primiti tisuću ljudi. Neke sobe imale su namještaj iz palače Luja XV., perzijske tepihe, kineske porculanske setove posuđa, a zidovi su bili ispunjeni slikama najpoznatijih svjetskih umjetnika.

Peter je po tadašnjim standardima spadao u 100 najbogatijih stanovnika Amerike te je čak sudjelovao u investicijama za gradnju najvećeg broda toga doba – Titanica.

No s novcem nije došla sreća – kao da je njegov životni put pratio scenarij Titanica, u jednom trenutku sve je samo naglo krenulo nizbrdo.

Baš kao i Titanic…

Nedugo nakon što mu je preminula žena, Peterov sin i unuk kobne 1912. godine ukrcali su se na Titanic. Tijekom putovanja čak su sudjelovali u organiziranju svečane večere u čast svog oca investitora koji ih je čekao kod kuće, u Americi. Sudbina tog čeličnog diva je poznata, a oba potencijalna nasljednika poginula su pri potonuću broda.

Peter je i sam umro nekoliko godina kasnije, a kuća je ostala napuštena. Desetljećima nitko u nju nije kročio. Samo je jedna vjerska udruga kratko koristila prostorije i iz njih iznijela skupocjena i vrijedna djela koja su prodana na dražbama.

Tek je nedavno jedan urbani istraživač uspio ući u kuću i snimiti sav sadržaj. Prizori koje je snimio zastrašujuće podsjećaju i na snimke Titanica na dnu mora – prazne i opustošene prostorije i dalje tužno podsjećaju na neka raskošnija i bolja vremena kojih ovdje odavno nema.

Cijena joj iz godine u godinu pada. S 20 milijuna dolara 2014. godine spala je na 11 milijuna prije dvije godine. No zato cijena restauracije raste. Poželite li ju obnoviti, morat ćete uložiti čak 5 puta više novaca nego za kupnju. Kupca još uvijek nema, a postoji i bojazan da će kroz neko vrijeme kuća toliko oronuti da joj više neće biti spasa…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju