Prije pandemije koronavirusa Pariz je bio jedan od najposjećenijih gradova svijeta. Rijeke turista slijevale su se u glavni grad Francuske kako bi vidjele poznati Eiffelovi toranj, muzej Louvre sa slavnom Mona Lisom, Slavoluk pobjede na Elizejskim poljanama i baziliku Sacré-Cœur na Montmartreu.

Na popisu obaveznih stvari bila je i vožnja brodom po Seini, noć za pamćenje u Moulin Rougeu, ali i kušanje vrhunskih francuskih delicija i šampanjaca u kulinarskoj prijestolnici svijeta. Tek rijetki znaju da su neki od najljepših dijelova Pariza većini turista velika nepoznanica. Povrh svega, potpuno su besplatni.

Mali pojas, La Petite Ceinture, Pariz - 3 Putovanja Mali pojas: Tajno mjesto u centru Pariza za koje ne znaju ni svi Parižani

1. Vrtovi Palais Royal
Iako se nalaze u samom središtu grada, u neposrednoj blizini muzeja Louvre, vrtovi Palais Royal mnogima se ne nalaze na popisu stvari koje moraju vidjeti u Parizu. A to je prava šteta.

Kraljevska palača izgrađena je u 17. stoljeću na zahtjev kardinala Richelieua, a njeni čarobni vrtovi protežu se na čak dva hektara. Ukrašeni su brojnim skulpturama, čarobnim jezercem te mnogobrojnim stablima kestena, limete i drugoga bilja. Idealno su mjesto za romantičnu šetnju ili spontani piknik.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Svjetsko čudo u Parizu? Čudesni most koji će promijeniti izgled grada

2. Le Marais
Le Marais je ime otmjene pariške četvrti u 4. arondismanu koja je ispunjena modernim buticima, galerijama i barovima. Iako se u njemu nalazi vrlo poznat park Place des Voges, isplati se dublje ući u kvart i istražiti male skrivene dragulje ove nekadašnje židovske četvrti koja i danas ima brojne košer restorane.

3. Pariški pasaži
Pariz je grad brojnih pasaža, odnosno natkrivenih ulica s malim trgovinama, galerijama, knjižarama, kafićima i bistroima. Ove rane trgovačke arkade izgrađene su u 18. i 19. stoljeću te oduzimaju dah svojom ljepotom. Isplati se istražiti Passage des Panoramas, Jouffroy, Verdeau, Vivienne...

4. Promenade Plantee
Jeste li prošetali promenadom Plantee? Ovaj podignuti park u 12. arondismanu koji nazivaju i Coulée verte René-Dumont izgrađen je na vijaduktu. Omogućava šetnju dugu 4,7 kilometara koja započinje iza operne kuće Bastille, a vodi do Porte Doreea. Promenade Plantee je dovršena 1993. godine, a puna je ružičnjaka, biljka penjačica i atraktivnih stabala.

Slika nije dostupna Putovanja Svaka čast Eiffelovu tornju, ali... Mjesto u Parizu koje treba posjetiti baš svaki putnik

5. Skriveni biseri Montmartrea

Montmartre je jedno od turistički najposjećenijih mjesta u glavnom gradu Francuske. No dok većina se zadržava oko bazilike Sacre Coeur, vi se uputite u „nepoznato“ te istražite krivudave popločene ulice na najvišem dijelu Pariza s boemskim kafićima i šarmantnim obrtničkim trgovinama. Svojom ljepotom posebno se ističe Rue de l'Abreuvoir.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju