La Petite Ceinture (Mali pojas) svojevrsna je preteča pariškog Metroa. Riječ je o ostacima kružne željezničke pruge u Parizu koja je izgrađena potkraj 19. stoljeća u vrijeme vladavine pariškog predsjednika Napoleona III. Mali pojas pokrivao je udaljenost od oko 20 kilometara u središtu glavnog grada Francuske, a njome su se građani služili sve do 1934. godine, kada je službeno zatvoren.

Otada je dio pojasa preuređen za potrebe današnjeg pariškog javnog prijevoza, njegovi su dijelovi, primjerice Passage de La Petite Ceinture na rubu parka Georgesa Brassensa u Paris 15, uređeni kao šetnica za građane i otvoreni za javnost, a ostatak je "pojela“ gusta vegetacija. Dvjestotinjak vrsta raznovrsne flore zamelo je tragove nekadašnjih tračnica, a mostovi i tuneli La Petite Ceinturea postali su slikarsko platno za uličnu umjetnost koju posjećuju tek rijetki.


U određene dijelove tog napuštenog dijela malog pojasa ne može se doći na legalan i siguran način – već samo preskačući visoke ograde. Na nekim mjestima ulazak se i ne preporučuje kada padne mrak jer je mjesto na kojem se odvijaju kriminalne aktivnosti. No ipak privlače pažnju određenog dijela turista koji žele iskusiti zaboravljeni dio Pariza.

U užurbanom gradu s više od dva milijuna stanovnika teško je pronaći mirno i tiho mjesto u centru, a La Petite Ceinture je upravo to – tiha i zelena oaza. Nove generacije Parižana i ne znaju za njihovo postojanje. Štoviše, često se može čuti da je mali pojas najbolje čuvana tajna u Parizu.

Kopija Pariza: Mjesto koje se nalazi 4600 kilometara od glavnog grada Francuske Ruski Pariz Ruski Pariz Čeljabinsk, +0 Čeljabinsk

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju