Suprotno uvriježenom mišljenju kako turizam doprinosi isključivo zagađivanju planeta, putovanja mogu imati i pozitivan utjecaj na okoliš. Posjećivanje prirodnih ljepota poticaj je lokalnim vlastima da ulažu u održavanje tih područja, a novac koji donosi turizam omogućava ekonomski razvoj lokalnih zajednica. U nastavku donosimo prijedloge s raznih kontinenata upravo takvih mjesta koja zasigurno vrijedi posjetiti.

Južna Amerika

Rezervat za održivi razvoj Mamiraua, Brazil

Velik dio prašume Amazone nalazi se na teritoriju Brazila, gdje postoji nekoliko mjesta poput Mamiraue, rezervata u kojem se ulaže u samoodrživi razvoj. Mamiraua je najveća potopljena šuma na svijetu, a Mamiraua institut pokretač je mnogih ekoloških inicijativa. Turisti mogu posjetiti kolibe Uakari, plutajući kompleks od 10 koliba, a u sklopu odmora u ponudi su gledanje ptica, gledanje delfina i vožnja brodićem.

Novo Airao, Brazil

U blizini Manausa, također na teritoriju Amazone, smjestilo se područje Novo Airao. Novac od turizma ovdje se ulaže u rad Instituta za ekološka istraživanja. Ovdje možete posjetiti Nacionalni park Jau, masivni šumski rezervat, kao i Nacionalni park Anavilhanas, prekrasan slatkovodni arhipelag.

Cantao i Jalapao, Tocantis, Brazil

Južno od amazonske prašume smjestile su se brazilske savane, lokalnog naziva cerrado, koje su čak i više od same Amazone pogođene globalizacijom. Savane nestaju zbog razvoja poljoprivrede, ali s njima nestaje i važno stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta. U parku Cantao susreću se biomi prašume i savane te tamo obitava više od 500 različitih vrsta ptica, kao i mnoge druge životinje - ribe, kornjače i jaguari. Ovdje je također i važan izvor pitke vode ne samo za Brazil nego i za okolne države. Tijekom kišnih mjeseci ovdje možete uživati u nevjerojatnoj raznolikosti flore i faune, ali tijekom suhih mjeseci turiste privlače i prekrasne plaže. Jalapao se, s druge strane, nametnuo kao odredište za ljubitelje adrenalina. Sa svojim bistrim izvorima, slapovima, platoima i pješčanim dinama savršen je za prakticiranje raznih sportova.

Ekspedicije u kolibe Tahuayo, Loreto, Peru

Amazona se proteže kroz 9 država, pa za uživanje u njoj ne morate nužno posjetiti Brazil. Odlučite li se za Tahuayo u Peruu, na raspolaganju će vam se naći mnoge aktivnosti poput vožnje kanuom, gledanja ptica, primata i reptila pod vodstvom lokalaca, a novac koji potrošite ulaže se u razvoj tog kraja i edukaciju lokalnog stanovništva.

Edukacijski centar Manu, Manu, Peru

Još jedna destinacija u Peruu koja je smještena u Amazoni, a koju je moguće posjetiti kao turist, ali i kao volonter. Kao turist moguće je odsjesti u centru između 3 dana i 3 tjedna, tijekom kojih također postoje raznovrsne aktivnosti s ciljem upoznavanja tog kraja i lokalne kulture.

Nacionalni park Yasuni, Orellana, Ekvador

Riječ je o rezervatu koji se proteže na 3800 kvadratnih kilometara koji se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom kao jedno od mjesta na svijetu s najvećom bioraznolikosti. Stanište je za preko 600 vrsta ptica, 12 vrsta šišmiša, jaguare, pume, tapire, majmune i jedinstvene divovske vidre.

Sjeverna Amerika

Nacionalni park Gros Morne, Newfoundland, Kanada

Na zapadnoj obali Newfoundlanda nalazi se Gros Morne, mjesto koje obiluje visokim vrhovima, gustim šumama javora i breze, a krasi ga i jezero okruženo zelenim klifovima. Šarolikim životinjskim svijetom dominiraju sobovi, karibu goveda, lisice i zečevi. Ovaj kraj najviše ugrožava bušenje zemlje u potrazi za fosilnim gorivima. Prihod od turizma lokalnom stanovništvu pomaže u borbi protiv uništenja tla.

Nacionalni park i rezervat Thaidene Nene, Sjeverozapadno područje, Kanada

U kolovozu 2019. donesen je sporazum između uprave Sjeverozapadnog teritorija i kanadske vlade o zaštiti ovog područja koje se proteže na više od 10.000 kvadratnih kilometara. Tim ugovorom nije zaštićen samo krajolik koji je primjer prijelaza iz borealne šume u tundru nego i kultura i način života autohtonog stanovništva Lutsel K'e Dene, posebne zajednice koja obitava na ovom prostoru. Ovo je područje također bogato dijamantima, ali prihod od turizma pomaže da se spriječi njihovo masivno iskopavanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju