1. Najniža točka na planetu

Zemlja suprotnosti u kojoj se susreću Istok i Zapad veličanstveni je Izrael – relativno mala, ali raznolika zemlja koja očarava slikovitim pustinjskim krajolicima, bujnim šumama, prekrasnim plažama, kao i znamenitim povijesnih lokacijama. Za istraživanje te divne zemlje treba vam barem deset do četrnaest dana kako biste mogli obići glavna turistička odredišta poput Jeruzalema, Galileje, Tel Aviva i Mrtvog mora, koje se smatra najnižom točkom na planetu na 400 metara ispod razine mora.

Plutanje Mrtvim morem doista je nevjerojatno iskustvo. Mrtvo more poznato je diljem svijeta po tome što ima jedinstveno svojstvo, a to je da njegova velika količina soli pogoduje plutanju predmeta, čak i onih većih. Mrtvo more zapravo je slano jezero, poznato i pod nazivima Slano more, More smrti ili Lotovo more i nalazi se između Jordana i Izraela. Jezero je to iz kojeg voda ne istječe, veliko je 600 km2 i leži u depresiji.

Mrtvo more poznato je jer njegova velika količina soli pogoduje plutanju Mrtvo more poznato je jer njegova velika količina soli pogoduje plutanju (Foto: Getty Images)

2. Povijesni vidikovac pod kojim svjetluca Sveta Zemlja

S vrhova grebena Nebo u Jordanu pruža se prekrasan pogled na palestinsku Zapadnu obalu te dolinu rijeke Jordan. Kako tamo nema velikih uzvisina, 710 metara nadmorske visine dovoljno je za impresivan pogled na svjetlucave biblijske gradove u daljini. Za lijepog vremena mogu se vidjeti gradovi Jerihon i Jeruzalem. Ploča postavljena na vidikovcu pomaže u orijentaciji tako što pokazuje gdje se nalazi koji grad na horizontu ispred vas: od Hebrona, preko Mrtvog mora, sve do Betlehema, Jeruzalema i Jerihona.

Do planine Nebo, tj. do vidikovca sa spomenikom i crkvom lako se dolazi cestom iz jordanske prijestolnice Amana, od kojeg je udaljen 30-ak kilometara. I bez brige, nema „planinarenja“ po vrućinama (osim ako si baš svojevoljno ne zakomplicirate život).

Do vidikovca sa spomenikom i crkvom lako se dolazi cestom iz jordanske prijestolnice Amana Do vidikovca sa spomenikom i crkvom lako se dolazi cestom iz jordanske prijestolnice Amana (Foto: Getty Images)

3. Crna i Bijela pustinja

Ova dva kontrastna susjeda u Egiptu možete obići u istom danu. Farafra je smještena u samom srcu zemlje, dio je velike Zapadne pustinje zapadno od Nila s pripadajućim gradićem Farafra, u kojem žive beduini. Iako je riječ o pustinji, nije baš toliko pusta sa svojih 5000 stanovnika koji su se smjestili u kućicama od blata. Osim njih tu žive i (nama) egzotične vrste životinja kao što su čagljevi, gazele, pustinjske lisice i mačke.

Najzanimljiviji dio Farafre jest tzv. Bijela pustinja (Sahara al bayda) – nacionalni park poznat po bijelom pijesku, neobičnim formacijama kamenja koje mnogi uspoređuju s gljivama ili kornetom sladoleda te čak stotinu izvora koji tvore oaze usred ničega. Još jedna zanimljivost jest ta da se Bijela pustinja nalazi pored Crne pustinje, koju pak karakteriziraju crna brdašca u obliku malih vulkana. Visoki su do 100 metara i uglavnom su tamnih zagasitih boja, koje variraju od krvavo crvene do crne. Nakon što je na njezinu rubu otkriven kostur dinosaura, proglašena je prirodnim rezervatom 2010. godine.

Bijela pustinja poznata je po bijelom pijesku, neobičnim formacijama kamenja koje mnogi uspoređuju s gljivama ili kornetom sladoleda Bijela pustinja poznata je po bijelom pijesku, neobičnim formacijama kamenja koje mnogi uspoređuju s gljivama ili kornetom sladoleda (Foto: Getty Images)

4. Mjesto na kojem najljepša plaža u Turskoj sreće uzbudljive planinarske rute

Tirkizna obala u Turskoj neumorno puni stupce najljepših turističkih odredišta zbog predivne prirode koju čini slagalica predivnog mora, plaža i brojnih uvala koje privlače jedriličare, paraglajdere i posjetitelje iz cijelog svijeta. Laguna Ölüdeniz, odnosno „Mrtvo more“ ili nevjerojatno fotogenični grad Fethiye neke su od obaveznih stanica uz jugozapadnu obalu Turske, koja je u antičko doba bila poznata kao Likija.

Osim plave lagune zaštićene unutar Nacionalnog parka Ölüdeniz i jedne od najljepših plaža na svijetu – Kumburnu, znatiželju budi i Dolina leptira, koja je svake godine domaćin tisućama leptira monarha koji se ondje zadržavaju tijekom migracijske rute u kasno proljeće. Bajkovitom prizoru doprinose šetnice s pogledom na slapove.

Jedna od najljepših plaža na svijetu – Kumburnu Jedna od najljepših plaža na svijetu – Kumburnu (Foto: Getty Images)

5. Najstariji grad nebodera na svijetu

Shibam, grad nebodera usred jemenske pustinje, izgrađen je još u 16. stoljeću kao način obrane domaćeg stanovništva od napada beduina. Zbog toga Shibam nosi nadimak „najstariji grad nebodera na svijetu“. Arhitekturu grada odlikuje blatna cigla, koja je poslužila kao materijal za gotovo 500 zgrada od 5 do 11 katova, od kojih su neke više od 30 metara.

U posljednjih 400 godina mnoge od njih prošle su nekoliko renovacija, no dobro se drže unatoč vjetru, kiši i vrućini koji konstantno troše materijal. Oko grada podignut je zaštitni bedem. Smatra se jednim od najboljih starih primjera urbanog planiranja. Ulice su umrežene pod pravim kutom, a lijep vizualni dojam postignut je pažljivim planiranjem visine zgrada i pustinjskim bojama fasada. Tijekom građanskog rata u Jemenu pretrpio je štetu, zbog čega ga je UNESCO stavio na popis kulturne baštine pod ugrozom.

Shibam, najstariji grad nebodera na svijetu Shibam, najstariji grad nebodera na svijetu (Foto: Getty Images)

Odlučite li se na putovanje u ove zemlje, osim veličanstvenih dragulja koje možete vidjeti ne zaboravite i one koje možete kušati. Orijentalna kuhinja poznata je po hrani koja pršti od okusa, raznim začinima, namazima i jako slatkim slasticama. Dok planirate putovanje, ne propuste tjedan okusa Orijenta u obližnjem Lidlu jer vam je to odlična prilika da upoznate okuse istočnih zemalja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju