Da, da, putovanja spavaćim kolima vratila su se u igru i moramo reći da smo zbog toga sretni. Koncept je nevjerojatno jednostavan: uskočite u vlak, udobno se smjestite i odjurite preko ogromnih udaljenosti dok nadoknađujete svoj san, a zatim se probudite na nekom posve novom mjestu - i puni energije da ga istražite. Dodatno, nemojmo zaboraviti i kako je putovanje vlakovima ekološki prihvatljivo.

Proteklih nekoliko godina vidjeli smo potpunu renesansu spavaćih vlakova, s novim rutama koje su stalno najavljivane i pokretane. I premda se noćni vlakovi vraćaju diljem svijeta, putovanje Europom nas najviše zanima. Od talijanske obale do zanimljivih gradova, ovo su neke od najinteresantnijih linija koje su najavili na portalu Timeout.

Njemačka – Venecija, Hrvatska

Ova potpuno nova ruta operatera NightJet pokrenuta je krajem 2022. i prometuje od Njemačke do Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vlakovi polaze iz Stuttgarta i voze prema Veneciji ili Rijeci, zaustavljajući se na kulturnim žarištima kao što su Beč, Budimpešta, Ljubljana i Zagreb. Dakle, putovanje iz Središnje Europe do Jadranske obale može se odviti u tren oka.

Vlak - 3 Vlak - 3 (Foto: Getty Images)

Prag – Njemačka, Švicarska

Povezujući češku prijestolnicu Prag sa švicarskim financijskim središtem Zurichom, ova ruta češkog nacionalnog operatera Česke Drahy (ČD) također se zaustavlja u Dresdenu, Leipzigu, Frankfurtu i Baselu. Vlak, nazvan „Canopus“ koje je prestao voziti 2017., ponovno je pokrenut potkraj 2022. i što je uzbudljivo, trebao bi biti opremljen novim vagonima u bliskoj budućnosti.

Bruxelles – Berlin 

Na ovom se radi već neko vrijeme: prvotno planirana za 2022., linija Bruxelles - Berlin koju pruža European Sleeper sada je planirana za svibanj 2023. „Vlak za laku noć“, kako se službeno (i točno) zove, također će se dobro povezati s Eurostarom, povezujući putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva s kontinentom uz brzo presjedanje u Bruxellesu.

Vlak - 5 Vlak - 5 (Foto: Getty Images)

Munchen, Beč – Italija

Još jedna nova linija NightJeta vodi putnike iz središnje Europe do talijanske spektakularne ligurske obale. Vlakovi polaze iz Beča i Munchena i stižu u Genovu ujutro – točno na vrijeme za spektakularnu vožnju do Spezije. Obalna linija prolazi točno kroz sredinu nevjerojatno lijepog i poznatog Cinque Terrea. Savjet - provjerite jeste li s desne strane vlaka zbog pogleda na more.

Pariz – Beč, Budimpešta, Rumunjska

Ruta NightJeta koja je namijenjena samo jednoj stvari - romantici. Putujući između europskih prijestolnica Pariza i Beča, teško je pronaći vlak koji povezuje još dvije voljene destinacije. Također sljedeću noć iz Beča krenite vlakom u Budimpeštu i Cluj-Napocu - dva grada koja su savršena za kratke gradske odmore.

Kakva privilegija: Jedini vlak u Japanu koji smije malo zakasniti Vlak Resort Shirakami - 2 Vlak Resort Shirakami - 1 +0 Vlak Resort Shirakami - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju