Kad želite doživjeti neki grad, njegove tajne i zanimljivosti, koje nisu nužno uključene u turističke vodiče, najbolje se obratiti ljudima koji žive tamo. Upravo su to napravili na britanskom Guardianu, te dobili vodič kroz litavsku prijestolnicu – Vilnius.

Ova je godina bila i više nego dobra za Vilnius. Glavni grad Litve proslavio je svoj 700. rođendan 25. siječnja 2023., a nekoliko mjeseci kasnije proglašen je zelenom prijestolnicom Europske unije za 2025. I da, simbolično – dok Litva nastavlja čvrsto odbacivati svoju sovjetsku prošlost i približavati se zapadu – Vilnius je bio domaćin NATO summita u srpnju.

Ukratko, stanovnici imaju mnogo toga na što mogu biti ponosni i s čime mogu biti zadovoljni. S obzirom na napredak koji grad postiže iz godine u godinu, njegovi stanovnici žele podijeliti svoju radost s turistima željnim dobrog provoda.

Grad je čak nedavno uspostavio "noćni ured" kako bi noćni izlasci bili što ugodniji, prijateljskiji i sigurniji, a prema jednoj anketi koju su radili engleski novinari, proglašen je i drugim gradom za najbolji kratkotrajni odmor u Europi. Pa dobro, čega sve to ima u Vilniusu?

Kultura

Smještena osam kilometara od središta grada, četvrt Lazdynai se čini kao još jedna mikročetvrt sivih, pomalo ruševnih sovjetskih nebodera. Ali to nije točno, bar ne u potpunosti. Izgrađeno od 1963. do ranih 1970-ih, ovo stambeno područje razvila je skupina lukavih litavskih arhitekata koji su se oslanjali na istraživačka putovanja u Finsku kako bi subverzivno stvorili zapadnjački životni prostor u Sovjetskom Savezu. Ova četvrt je slojevita, ceste široke, a arhitektura jedinstvena zahvaljujući spojenim peterokatnim stambenim blokovima i neboderima od 16 katova koji sada izgledaju distopijski. Lazdynai je 1974. godine dobio Lenjinovu nagradu – najveću nagradu koja se mogla dobiti u SSSR-u – za arhitekturu, te je postao turistička atrakcija i nositelj standarda urbanog planiranja u cijelom Savezu.

Vilnius - 3 Vilnius - 3 (Foto: Getty Images)

U blizini gradske vijećnice u Vilniusu, kuća-muzej Kazysa Varnelisa dom je za više od 40 izložbenih prostora u kojemu su izložena djela tog litavskog umjetnika, koji se vratio u zemlju 1998. nakon gotovo četiri desetljeća života u SAD-u. Varnelis je 2010. preminuo, no ostao je poznat po svojim optičkim djelima koja uključuju 3D iluzije s elementima konstruktivizma, minimalizma i apstrakcije. Neki ih smatraju modernističkim interpretacijama litvanske narodne umjetnosti. Uz njegov vlastiti rad, muzej izlaže azijsku umjetnost, skulpture i povijesni namještaj koji je prikupio umjetnik. Odrasli za ulaz plaćaju „popularnih" 5 eura.

Hrana

30 minuta hoda sjeverno od centra grada, smjestila se tržnica Kalvariju turgus, koja je dio gradskog društvenog tkiva od 1903. godine. Osim za ispunjavanje svih gastronomskih, ali i ostalih potreba, tržnica služi kao grubi, nepretenciozni kulturni podsjetnik da je Vilnius oduvijek bio mjesto suživota. Očekujte da ćete čuti litavski, poljski, ruski i bjeloruski jezik kako se govori u pozadini pravoslavne crkve. Imajte na umu da su Litavci svjetska klasa u proizvodnji dimljenog mesa, ukiseljenog povrća i mliječnih proizvoda, te obavezno probajte domaći sir (varškes suris) koji je poseban.

Glazba i izlasci

Nacionalno kazalište opere i baleta izvanredan je komad modernističke arhitekture sa staklenim pročeljem smješten blizu obala rijeke Neris. Izgrađeno 1974. godine, mjesto nudi sve što biste očekivali, od predstava koje izvode lokalne glazbene škole do opernih i baletnih predstava s A liste. Cijene ulaznica kreću se od oko 11 eura. Osim što je mjesto s povoljnim cijenama u usporedbi s drugim europskim prijestolnicama, kodeks odijevanja mnogo je opušteniji nego na zapadu. Kao usputna napomena, glazbeno obrazovanje je još važna stvar u cijeloj zemlji.

Vilnius - 1 Vilnius - 1 (Foto: Getty Images)

Lukiskiu kalejimas 2.0 nalazi se na drugom kraju kulturnog spektra, a mjesto je služilo kao glavni gradski zatvor od 1905. pa sve do 2019. Nekada dom zatvorenicima, uključujući Vincasa Kudirku, autora litavske nacionalne himne, i Menachema Beginu, nekadašnjeg premijera Izraela, mjesto sada služi za cjelogodišnje nastupe i izložbe koje ugošćuje mnoštvo modernih, mladih i alternativnih glazbenika i umjetnika iz Vilniusa. To je također bila jedna od lokacija snimanja popularne Netflixove serije Stranger Things.

Smještaj

Vilnius ima čak 62 posto zelenih površina, što ga čini najzelenijim gradom u Europi i trećim najzelenijim gradom na svijetu. Imajući to na umu, Downtown Forest & Hostel nudi najbolje iskustvo u gradu. Smješten u preuređenom dijelu grada Paupys, pristupačan je novčaniku i udaljen je 20 minuta hoda od starog grada. Tijekom ljeta ovdje se održavaju i svirke uživo na otvorenom. Dvokrevetnu sobu s kupaonicom, pronaći ćete već od 48 eura.

Šarmantni povijesni gradić koji stoljećima pravi društvo najširem slapu u Europi Kuldīga, Latvija - 20 Kuldīga, Latvija - 19 Kuldīga, Latvija - 18 +16 Kuldīga, Latvija - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju