Veliki Tabor destinacija je za jedan od najljepših jednodnevnih izleta u Zagorje. Dvorac koji je sagradilo hrvatsko plemstvo u 16. stoljeću predstavlja romantični kolaž kupola, kula i malenih prozora. Izvorno je sagrađena kao tvrđava s pogledom na okolne krajolike.

Središnja jezgra je peterokutni toranj sagrađen u 12. stoljeću, dok polukružne kule potječu iz 15. i 16. stoljeća, kada je turska prijetnja bila na vrhuncu. Kako dvorac predstavlja snažnu vezu s hrvatskom nacionalnom baštinom, dvorac je proteklih godina obnovljen te otvoren za javnost u svojem najboljem izdanju. Opsežni projekt obnove nedavno je završen, a unutrašnjost sada sadrži muzej s najzanimljivijim dijelovima povijesti dvorca, uključujući legendu o Veroniki Desinićkoj.

Prema priči, Veronika je bila siromašna mlada djevojka koja je zapela za oko imućnom sinu vlasnika dvorca. Njegov otac bio je nezadovoljan tom ljubavi te je naredio da se njegov vlastiti sin zarobi u zatvoru dvorca, dok je za Veroniku naredio da se ubije – utopi. Prema legendi, njezino je tijelo bilo zazidano u zidu iza ulaza, a legenda kaže da se tijekom olujnih noći još uvijek  može čuti njezino kukanje. Jedan od groznijih prikaza u dvorcu jest ženska lubanja koja je zapravo pronađena unutar zidina tijekom obnove dvorca.

Zanimljivi eksponati uključuju srednjovjekovno oružje, slike, umjetničke predmete, namještaj i razne predmete iz tog razdoblja, što atrakciju čini posebno zanimljivom mlađim uzrastima.

Sam dvorac često je mjesto brojnih izložbi koje su otvorene za javnost, a na službenoj internetskoj stranici možete istražiti aktualne. Prije svog posjeta možete se prošetati dvorcem u online virtualnoj turi, a prije negoli se zaputite do dvorca, na službenim stranicama provjerite radno vrijeme i cjenik. Ulaznicu za odraslu osobu platiti ćete 25 kuna, dok će djeca, studenti i umirovljenici platiti svega 15 kuna. U prodaji je i obiteljska ulaznica koja košta 55 kuna.

Do dvorca ćete iz Zagreba najlakše stići krenete li autoputom prema Zaboku pa kod Zaboka skrenete prema Kumrovcu. Ukupno će vam trebati oko jedan sat lagane vožnje, a kod dvorca se nalazi i besplatan parking. Dvorac možete pratiti i na službenom profilu na Instagramu.

Kako biste zaokružili izlet, preporučujemo da se nakon dvorca prošetate 10 minuta do odličnog restorana s domaćom hranom - Grešna gorica. Tu će vas dočekati pravi zagorski autentični ambijent, mnoštvo životinja, mali arboretum i mini grad maketa bitnih građevina za taj kraj. To izletište "traje" već 25 godina, a sama ta činjenica dovoljna je za preporuku. Porcije fine domaće hrane su izdašne pa se nemojte odmah na prvu zaletjeti i naručiti previše. Uglavnom - predviđamo vam idiličan dan u zelenom Zagorju!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju