Supermarketi otvoreni 0 – 24
Kad govorimo o supermarketima u Seulu, oni nisu ni približno nalik našima. U njihovim prodavaonicama može se nabaviti sve što nam srce poželi, a izbor je toliko velik da se nikad nećemo moći odlučiti za samo jednu stvar. Posebni su i po tome što imaju velik izbor gotove hrane koju sami možemo skuhati i pojesti na licu mjesta jer većina njih ima stolove i stolice, mikrovalne pećnice, kao i posebne uređaje koji spravljaju ramen pred nama. Ono što je najbolje jest da ih možemo posjetiti čak i u gluho doba noći jer su otvoreni 24 sata.

Bukchon Hanok selo - četvrt u Seulu Bukchon Hanok selo - četvrt u Seulu (Foto: Getty Images)

Tradicionalne kuće
Seul radi fenomenalan posao u održavanju svoje tradicije živom. To se može vidjeti kroz brojne muzeje koji čuvaju bogatu povijest ove zemlje i pričaju nevjerojatne priče iz davnih dana. No, njihovu zanimljivu i potpuno drugačiju kulturu od naše možemo doživjeti šetajući se različitim četvrtima poput sela Bukchon Hanok, u kojem je svaka kuća prava tradicionalna korejska kuća poznata kao hanok. U toj četvrti i dalje postoje obrtnici koji prenose svoje znanje iz naraštaja u naraštaj, a tamo se nalaze i tradicionalne kuće čaja, u kojima ćemo iz prve ruke moći doživjeti njihovu kulturu ispijanja čaja.

Javna kupališta
Baš poput prodavaonica koje rade 24 sata, isto vrijedi i za njihova javna kupališta poznata kao jimjilbang. U ovoj spa-oazi Korejci će raspametiti naša osjetila, a ako nam se od ugode oči lagano počnu sklapati, tamo ćemo moći i odspavati. Upravo je to mjesto na kojem turisti često znaju prespavati jer je boravak tamo prilično jeftin. Međutim, tamo nema privatnosti, tako da se soba dijeli s drugim ljudima, a spava se na podu koji je grijan. Ono što je bitno naglasiti jest da ulazak osobama različitih spolova u istu prostoriju nije dozvoljen, što znači da će u bazenima, saunama, masažama i jacuzzijima žene i muškarci morati uživati odvojeno jer je golotinja u tim prostorijama obavezna. Ipak, sa svojom boljom polovicom ponovo ćemo se moći sastati u zajedničkim prostorijama, u kojima se može uživati u hrani i piću.

Lotte World Tower Lotte World Tower (Foto: Getty Images)

Napredna tehnologija
Južna Koreja je nadaleko poznata po svojoj naprednoj tehnologiji, posebice Seul, koji je pokazao nevjerojatnu strast prema inovacijama u tehnologiji i arhitekturi u svojem gradu. Stoga nas ne treba čuditi pogled na grad koji izgleda kao da smo otišli 50 godina u budućnost. Kod njih niti jedna vrata nemaju ključeve, toaleti izgledaju gotovo svemirski, a upravo je Seul dom najbržeg dizala na dva kata. On se nalazi u najvećoj zgradi u zemlji – Lotte World Tower, a stranice dizala su animirani ekrani, pa dok se njime vozimo, možemo uživati u fotografijama njihove prekrasne zemlje i vidjeti kako se Seul razvijao od ere Joseon do danas.

Tematski kafići
Kao nacija koja svoj dan ne započinje bez šalice kave, Koreja bi mogla biti gotovo naš drugi dom jer su oni iskustvo ispijanja kave doveli na jednu novu razinu. Kako su Korejci većinom intolerantni na laktozu, teško ćemo tamo moći popiti klasičnu kavu s mlijekom, no zato ćemo uživati u raznovrsnom sadržaju i dekoru koje nudi svaki kafić. Od kafića posvećenih tradiciji u hanok kućama do onih posvećenih određenom stripu, K-pop idolu, određenom stilu ili pak onih sa životinjama. Dok se na europskom tlu mogu naći kafići s mačkama, u njihovim se možemo družiti i sa psima, ovcama, zečevima, merkatima i kornjačama.

Korejski BBQ Korejski BBQ (Foto: Getty Images)

Autentične korejske delicije
Bulgogi, bibimbap, ramen, tteokbokki i nezaobilazni korejski BBQ. Seul je prava gastronomska destinacija, u kojoj će guštati hedonisti i pravi gurmani koji vole isprobavati nove i drugačije okuse. Njihove ulice preplavljene su štandovima s kojih se šire mirisi specijalne ulične hrane koju možemo nabaviti za svega nekoliko kuna, no doživljaj koji ne smijemo propustiti jest korejski roštilj s tankim komadima mesa piletine, svinjetine ili govedine koji pečemo sami. Kako se kod Korejaca velik naglasak stavlja na druženje s prijateljima, kolegama ili obitelji, on se nikad ne jede sam. Osim mesa, na njemu se prže i druge namirnice koje dolaze kao prilozi uz roštilj, a sve se potom umata u list salate kako bismo uživali u pravoj rapsodiji okusa.

I dok čekamo trenutak kada ćemo se otisnuti za Južnu Koreju, njihove okuse možemo približiti našem domu i rekreirati korejski roštilj kod kuće u krugu najbližih. Sve namirnice lako možemo nabaviti u obližnjem Lidlu, u kojem će nas čekati sve potrebno za spravljanje korejskih jela. Iskušajte svoje granice i upustite se u pripremanje korejskih delicija te iznenadite goste novim okusima koje nemaju često priliku kušati.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju