Stari grad u Stockholmu (Gamla Stan) i njegov Veliki trg (Stortorget) vjerojatno ste već vidjeli negdje na bespućima interneta. Karakteriziraju ga šarene, uske i visoke zgrade izgrađene još u srednjem vijeku. Poglede najviše privlače dvije zgrade naslonjene jedna na drugu, žuta i crvena s bež detaljima.

No, vesela šarena pročelja i raskošni reljefi na malim krovovima skrivaju jednu mračnu tajnu. Naime, spomenuta crvena zgrada s bež detaljima zove se Ribbinska huset i potječe iz 15. stoljeća, a vjeruje se kako svaki kvadratić na njoj simbolizira ubijenog švedskog plemića.

Ne tako prijateljska prošlost

Danas su na glasu kao miroljubive oaze društvene pravde na sjeveru Europe, no ne tako davno gledale su se kroz nišan: Danska i Švedska. U 16. stoljeću danski kralj Kristijan II osvojio je Švedsku i okrunio se za švedskog kralja. Nedugo nakon toga, pozvao je švedske plemiće na svoj dvor kako bi utvrdio svoju vlast.

Netko normalan pomislio bi da je riječ o pozivu na razgovore, pregovore i dogovore, no ne i Kristijan. Kada su plemići stigli u Gamla Stan, Kristijan je organizirao suđenje i naredio da im se javno odrube glave. Zbog ovog čina dobio je nadimak Kristijan Tiranin, a cijeli događaj upamćen je u švedskoj povijesti kao Stockholmsko krvoproliće.

Pogađate, Šveđane je ovo naljutilo. Naročito je bio ljut jedan od plemića koji nije stigao na „mirovne pregovore“ – njegov otac je nažalost stigao i stradao. Taj preživjeli plemić zvao se Gustav Vasa. Pokrenuo je kampanju u kojoj je naredne dvije godine mobilizirao Šveđane i skupljao veliku vojsku kojom će povesti rat protiv Kristijana Tiranina i osloboditi svoju zemlju.

Tako je i bilo. Pobjeda Gustava nad Kristijanom i danas se slavi kao dan švedske neovisnosti, a sjećanje na stradalo plemstvo našla je svoje mjesto u obnovljenim zgradama na Velikom trgu. Naime, smatra se kako je u 17. stoljeću tadašnji vlasnik kuće dao obilježiti zgradu s 82 bež kvadratića koji simboliziraju 82 ubijena plemića.

Veliki trg danas je mjesto koje posjećuju deseci turista godišnje, a svaki veći događaj odvija se ovdje: od festivala, Božićnog sajma, festivala ulične hrane, koncerata i demonstracija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju