Francuska Mala Venecija s bogatom enološkom ponudom i srednjovjekovnim štihom poziva na istraživanje. Mnogi kažu da to nije grad, već selo, a mi znamo zašto. Zato što ćete se tamo osjećati kao da ste u 16. stoljeću, obavijeni francuskim šarmom.

Kako do Colmara?

Poželite li do Colmara, putovanje neće biti tako jednostavno, no, vjerujte, isplati se. Opcije avionom su sljedeće: avionom iz Zagreba ili Budimpešte možete do Züricha, Basela i Stuttgarta, a najbrža će vam i najjeftinija opcija biti let do Basela.

Primjerice, jeftine povratne karte iz Budimpešte do Basela možete pronaći po cijeni već od 20 eura, dok ćete za let iz Zagreba trebati izdvojiti i više od 100 eura. U sezoni se može i iz Splita direktno do Švicarske, ali tu aviokartu mogli biste platiti barem 200 eura.

Kad stignete na aerodrom u Baselu, pronađite autobus broj 50 i vozite se sve do Basel Bahnhof, za što ćete izdvojiti do maksimalno 5 eura po osobi. Od tamo do Colmara dijeli vas samo 45 minuta vožnje vlakom. Cijenu prijevozne karte za vlak ovisno o terminu možete izračunati ovdje.

Kako se kretati po gradu?    

U slučaju da vam je potreban javni prijevoz, ne brinite se, dostupne su autobusne linije kojima možete do koje god lokacije poželite, pa čak i do okolnih gradova. Super je i informacija da ćete za prijevoznu kartu koja vrijedi 24 sata od njezina poništavanja platiti samo 3,60 eura, a voziti se možete vlakovima i autobusima.

Postoji i opcija kupnje jednokratnih prijevoznih karti za koje ćete izdvojiti 1,40 eura, no bolja je opcija kupnje karte koja vrijedi 24 sata od poništavanja. Imajte na umu da vozači ne prihvaćaju novčanice u apoenima od 20 eura naviše, stoga pripremite sitan novac.

Zanimljive činjenice o Colmaru

Colmar je simpatični francuski gradić koji se smjestio na sjeveroistoku Francuske u regiji Alsace. Mnogi koji ga posjete kažu da se ovdje zapravo osjećate kao na selu, a ne u nekom gradu. To tako zaista i jest jer ćete ovdje doživjeti pravi francuski štih srednjovjekovnog života.

Ako tražite mjesto koje i danas izgleda kao što je izgledalo u 16. ili 17. stoljeću, Colmar je pravi odabir za vas. Ne brinite se ako mislite da ćete se umoriti šetajući ili istražujući grad jer cijeli povijesni dio Colmara možete prijeći pješice u samo pola dana. Dakle, idealno mjesto za posjet i istraživanje u 24 sata.

Kao što smo već spomenuli u početku članka, do Colmara možete ako dođete do Züricha, Basela i Stuttgarta, što znači da su vam Švicarska i Njemačka tamo zaista blizu. Odlično je to što u tom mjestu kiše gotovo i nema, pa se Colmar smatra jednim od najsuših gradova u Francuskoj. Mi kažemo idealno jer o vremenskim neprilikama tamo se ne treba brinuti zbog "sunčane" mikroklime.

Ako pak ima dovoljno sunca, ima i vinove loze pa se tako upravo Colmar smatra središtem francuske alzanske vinske regije, što znači samo jedno – enologija i ponuda vina su izuzetni. Nikako nemojte otići, a da ne degustirate Muscat i Gewürztraminer.

Osim kvalitetne enološke ponude sigurno će vam se u šetnji gradom svidjeti i zanimljiva arhitektura. Naime, zbog blizine s njemačkom tamo još uvijek možete doživjeti njemački utjecaj gradnje. Drvene kuće obojene su u različitim bojama, što predstavlja kombinaciju francuskog i njemačkog stila gradnje.

Colmar često nosi naziv i Mala Venecija. Ne samo zbog tog šarmantnog štiha već i jer se gradom protežu kanali obližnje rijeke Lauch. Ako uzmemo u obzir i fontane i male povijesne trgove, zaista, kao da ste u Veneciji u malom.

Što vidjeti i doživjeti u Colmaru u 24 sata?  

Kao i svaki drugi turistički posjet, pretpostavljamo da ćete i ovaj započeti istraživanjem povijesti i kulture grada. Krenite s upoznavanjem starog grada i prošećite se srednjovjekovnim uličicama koje su ukrašene drvenim kućicama i renesansnim palačama koje gradu daju posebni štih.

Od muzeja svakako se isplati otići u onaj koji se nalazi u dominikanskom samostanu koji datira iz 13. stoljeća, a zove se Musée d’Unterlinden. Tamo vas čeka mnoštvo umjetnina koje predstavljaju kasnu gotiku i renesansu, a među ostalima posebno se ističu i djela Picassa, Renoira, Braquea i Moneta. Ulaznicu ćete platiti 13 eura.

Kao što smo već i spomenuli, kako Colmar znaju nazivati i Malom Venecijom, bila bi prava šteta da, kad ste već tamo, ne shvatite i zašto je to tako. Zaputit ćete se južno od centra grada do mjesta na kojem se rijeka Lauch odvaja od kanala i čini mjesto vizualno privlačnim, kao i Venecija.

Ta će vas šarmantna četvrt oduševiti, a istražiti je možete prelazeći dva mostića i gledajući predivne prizore tradicionalnih kolmarskih kuća. Možda ne bi bilo loše da se provozate i brodićem te uživate u prizorima s rijeke.

Fotkat ćete se obvezno kraj zgrade Maison Pfister, koja je pravo oličenje renesansne arhitekture ovog kraja, ali i zgrade Koïfhus, najstarije građanske kuće u gradu. Volite li sakralne građevine, zaputit ćete se prema gotičkoj crkvi, odnosno kolmarskoj katedrali Collégiale Saint-Martin de Colmar koja datira u 13. stoljeće.

Osvježite se kraj fontane Schwendi, koja se nalazi iza zgrade Koïfhus, kupite pokoji suvenir u Maison Adolph, a ako ste pak pravi zaljubljenik u enologiju i vina, zakoračite vinskom rutom regije Alsace koja je dužine 170 kilometara. Vjerujte, iskustvo ispijanja rizlinga više nikad neće biti isto.

Kad ogladnite, kušajte lokalne specijalitete kao što su bretzel, inačica pereca s topljenim sirom, a obvezno kušajte i kugelhopf, spužvasti kolač s grožđicama, bademima i trešnjama. Tu su još i choucroute, fermentirani kupus s odrescima svinjetine i tri vrste kobasica i tarte flambée, tijesto s kremastim sirom, lukom i slaninom.

Uživajte u Colmaru!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju