Francuska Mala Venecija s bogatom enološkom ponudom i srednjovjekovnim štihom poziva na istraživanje. Mnogi kažu da ovo nije grad već selo, a mi znamo zašto. Zato što ćete se tamo osjećati kao da ste u 16. stoljeću obavijeni francuskim šarmom.

Kako do Colmara?

Poželite li do Colmara, putovanje neće biti tako jednostavno, no vjerujte, isplati se. Opcije avionom su sljedeće. Avionom iz Zagreba ili Budimpešte možete do Züricha, Basela i Stuttgarta, a najbrža će vam i najjeftinija opcija biti let do Basela.

Primjerice, jeftine povratne karte iz Budimpešte do Basela možete pronaći po cijeni već od 20 eura, dok ćete za let iz Zagreba trebati izdvojiti i više od 100 eura. Dakle, iz Zagreba se ne isplati.

Kad stignete na aerodrom u Baselu, pronađite autobus broj 50 i vozite se sve do Basel Bahnhof za što ćete izdvojiti do maksimalno 5 eura po osobi. Od tamo, do Colmara vas dijeli samo 45 minuta vožnje vlakom. Cijenu prijevozne karte za vlak ovisno o terminu možete izračunati ovdje.

Kako se kretati po gradu?    

U slučaju da vam je potreban javni prijevoz ne brinite jer dostupne su autobusne linije kojim možete do koje god lokacije poželite, pa čak i do okolnih gradova. Super je i informacija da ćete za prijevoznu kartu koja vrijedi 24 sata od njezinog poništavanja platiti samo 3,60 eura, a voziti se možete vlakovima i autobusima.

Postoji i opcija kupnje jednokratnih prijevoznih karti za koje ćete izdvojiti 1,40 eura, no bolja je opcija kupnje karte koja vrijedi 24 sata od poništavanja. Imajte na umu da vozači ne prihvaćaju novčanice u apoenima od 20 eura na više, stoga pripremite sitan novac.

Zanimljive činjenice o Colmaru

Colmar je simpatičan francuski gradić koji se smjestio na sjeveroistoku Francuske u regiji Alsace. Mnogi koji ga posjete kažu da se ovdje zapravo osjećate kao na selu, a ne u nekom gradu. To tako zaista i jest jer ćete ovdje doživjeti pravi francuski štih srednjovjekovnog života.

Ako tražite mjesto koje i danas izgleda kao što je izgledalo u 16. ili 17. stoljeću, Colmar je pravi odabir za vas. Ne brinite ako mislite da ćete se umoriti šetajući ili istražujući grad jer cijeli povijesni dio Colmara možete pješice u samo pola dana. Dakle, idealno mjesto za posjetu i istraživanje u 24 sata.

Kao što smo već spomenuli u početku članka, do Colmara možete ako dođete do Züricha, Basela i Stuttgarta, što znači da su vam Švicarska i Njemačka tamo zaista blizu. Ono što je super da je ovo mjesto u kojem kiše gotovo nema pa se Colmar smatra jednim od najsuših gradova u Francuskoj. Mi kažemo idealno jer o vremenskim neprilikama tamo ne treba brinuti zbog "sunčane" mikroklime.

Ako pak ima dovoljno sunca, ima i vinove loze pa se tako upravo Colmar smatra središtem francuske alzanske vinske regije što znači samo jedno – enologija i ponuda vina su ovdje izuzetni. Nikako nećete od tamo otići bez da degustirate Muscat i Gewürztraminer.

Osim kvalitetne enološke ponude, ono što će vam se sigurno svidjeti kad šećete gradom je zanimljiva arhitektura. Naime, zbog blizine s njemačkom tamo još uvijek možete doživjeti njemački utjecaj gradnje. Drvene kuće obojene su u različitim bojama što predstavlja kombinaciju francuskog i njemačkog stila gradnje.

Colmar često nosi naziv i Mala Venecija. Ne samo zbog tog šarmantnog štiha već zbog činjenice što se gradom protežu kanali obližnje rijeke Lauch. Ako uzmemo u obzir i fontane i male povijesne trgove, zaista, kao da ste u Veneciji u malom.

Što vidjeti i doživjeti u Colmaru u 24 sata?  

Kao i svaki drugi turistički posjet, pretpostavljamo da ćete i ovaj započeti istraživanjem povijesti i kulture ovog grada. Tako krenite s upoznavanjem starog grada i prošećite ulicama koje su ukrašene srednjovjekovnim uličicama, drvenim kućicama i renesansnim palačama koje ovom gradu daju posebni štih.

Od muzeja svakako se isplati u onaj koji se nalazi u Dominikanskom samostanu koji datira iz 13. stoljeća, a zove se Musée d’Unterlinden. Čeka vas tamo mnoštvo umjetnina koje predstavljaju kasnu gotiku i renesansu, a među ostalima posebno se ističu i djela Picassa, Renoira, Braquea i Moneta. Ulaznicu ćete platiti 13 eura.

Kao što smo već u članku i spomenuli, pošto Colmar znaju nazivati i Malom Venecijom, bila bi prava šteta da, već kad ste tamo, ne shvatite i zašto je to tako. Zaputit ćete se južno od centra grada do mjesta gdje se rijeka Lauch odvaja od kanala i čini mjesto vizualno privlačnim, kao i Venecija.

Ova šarmantna četvrt će vas oduševiti, a istražiti je možete prelazeći putem 2 mostića gledajući predivne prizore tradicionalnih kolmarskih kuća. Možda ne bi bilo loše da se provozate i brodićem i uživate u prizorima s rijeke.

Fotkat ćete se obavezno kraj zgrade Maison Pfister koja je pravo oličenje renesansne arhitekture ovog kraja ali i zgrade Koïfhus koja je najstarija građanska kuća u gradu. Volite li sakralne građevine, zaputit ćete se prema gotičkoj crkvi, odnosno kolmarskoj katedrali Collégiale Saint-Martin de Colmar koja datira u 13. stoljeće.

Osvježite se kraj fontane Schwendi koja se nalazi iza zgrade Koïfhus, kupite pokoji suvenir u Maison Adolph, a ako pak ste pravi zaljubljenik u enologiju i vina, zakoračite vinskom rutom regije Alsace koja je dužine 170 kilometara. Vjerujte, iskustvo ispijanja rizlinga više neće biti nikad isto.

Kad ogladnite, kušajte lokalne specijalitete kao što su bretzel, inačica pereca s topljenim sirom, a obavezno kušajte i kugelhopf, spužvasti kolač s grožđicama, bademima i trešnjama. Tu su još i choucroute, fermentirani kupus s odrescima svinjetine i tri vrste kobasica i tarte flambée, tijesto s kremastim sirom, lukom i slaninom.

Uživajte u Colmaru!