Mali otok (eng. Little Island) ime je novog parka u New Yorku koji je otvoren za javnost 21. svibnja ove godine. Park se prostire na 2,4 hektara na umjetnom otoku koji je izgrađen na rijeci Hudson uz pristanište 55 (Pier 55).

Umjetni otok podržavaju 132 betonska stupa u obliku tulipana različitih veličina – od 4,6 do 18,9 metara visine iznad vode, a njegov izgled osmislila je tvrtka Heatherwick Studio po narudžbi američkog milijardera Barryja Dillera.

Dugi otok - 2 Putovanja 5 genijalnih hrvatskih otoka koje biste trebali posjetiti već ovoga ljeta

Gradnja umjetnog otoka započela je 2018. godine te je stajala oko 260 milijuna dolara. Čak 113 milijuna donirali su Barry Diller i njegova supruga Diane von Furstenberg, što se smatra najvećom donacijom za parkove New Yorka u povijesti grada.

Diller se obvezao i da će njegova fondacija održavati park i sve tematske programe u sljedećih 20 godina, za što će biti potrošeno još nekoliko stotina milijuna dolara.

Slika nije dostupna Putovanja 4 skrivena europska otoka za ljetovanje na kojima ni inače nije bilo puno turista

Zelene površine u parku obuhvaćaju 35 vrsta drveća, 65 vrsta grmlja, 270 vrsta trajnih biljaka i trava te mnoštvo raznobojnog cvijeća. Posjetiteljima su na raspolaganju i staze za šetnju i trčanje, vidikovac, amfiteatar sa 687 mjesta za javne nastupe na otvorenom, ali i štandovi na kojima se prodaje hrana i piće.

Na mali otok odjednom može stati oko 1000 osoba. Park je otvoren svakoga dana od 6 ujutro do 1 sat u noći. Zbog velike zainteresiranosti Njujorčanima se savjetuje da svi oni koji žele tu boraviti od podnevna do osam sati navečer – rezerviraju svoj dolazak.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju