Nedaleko od centra Vječnog Grada smjestilo se slikovito naselje Garbatella koje je tek nedavno ugledalo svjetlo dana. Smatra se kako upravo ove godine slavi stoti rođendan – oko 1920-ih je počela gradnja naselja u današnjem obliku.

Nije mnogo, uzevši u obzir starost samog Rima, no bez obzira na to nije trebalo dugo da postane jedno od omiljenih destinacija stotina tisuća turista. Romantična i slikovita, u njoj život teče nešto laganijim tempom.

Smjestila se južno od rimskog amfiteatra Koloseuma, kao dom za uglavnom radničke obitelji koje su u to doba naseljavale Rim u potrazi za poslom. Izgrađena je po uzoru na britanski „garden city“ prema kojem stanovnici trebaju živjeti u harmoniji s prirodom.

Iako joj je podrijetlo skromno, krajem 20. stoljeća izrasla je u pravi kulturni i gastronomski centar Rima.

Što vidjeti u Garbatelli?

Pažnju će vam sigurno uloviti Ponte Settimia Spezzichino, bijeli čelični most posvećen Settimiji Spezzichino, jedinoj Židovki iz Rima koja je preživjela deportaciju u Auschwitz.

Pređite most i svratite u Ambra alla Garbatella. Ona je kazalište, kino, koncertna hala, galerija, čitaonica… Sve po potrebi.

Za onaj pravi doživljaj starog Rima i daška klasike, posjetite baziliku svetog Pavla. Jedna je od važnih antičkih bazilika Rima za koju neki vjeruju kako je podignuta na mjestu na kojem počiva sam sveti Pavao. Iako je popularna među hodočasnicima i vjernicima, posjećuju je i ostali turisti zbog impresivne arhitekture stopljene s lijepo uređenim dvorištem i palmama.

Teatar Palladium u samom centru Garbatelle podignut je 1920-ih godina, kad je službeno „rođena“ i sama Garbatella. Riječ je o kinu u kojem možete pronaći stare filmove, ali i nove, komercijalnije hitove. Prigodno je okružen restoranima i kafićima pa imate gdje svratiti prije i poslije.

Na samom rubu Garbatelle, blizu rijeke Tibet, možete otkriti stare artefakte: katakombe (tzv. katakombe Commodille) s prikazima rane kršćanske umjetnosti.

Tko zna, možda vas Rimljani iznenade nečim neočekivanim. Prije nekoliko godina antički bogovi napustili su slavne Kapitolske muzeje i privremeno se nastanili u Garbatelli.

Kada se radilo na rekonstrukciji Kapitolskih muzeja, stotine antičkih statua premještene su u staru elektranu na obalama Tibeta. Kako bi i dalje omogućili javnosti da ih vide, otvorena je privremena izložba „Mašine i bogovi“ – prikaz antičkih bogova u tvorničkom okruženju bio je potpuni hit, ali i dokaz inovativnosti i snalažljivosti, spoja industrije i umjetnosti.

Kamo god pošli, sigurno ćete uživati u slikovitim rimskim uličicama i uličnoj umjetnosti koja preuzima fasade zgrada. A za hranu i piće nećemo ni govoriti – neka vas omame mirisi grada i privuče žamor iz najpopularnijih domaćih restorana i kafića. Teško ćete promašiti, samo pratite Talijane.

Ako želite stvarno upiti Rim, predlažemo da se do Garbatelle jednostavno prošećete. Neće vam oduzeti puno vremena, tek nešto više od pola sata hoda, a putem možete vidjeti brdo Palatino (jedan od sedam rimskih brežuljaka), bivši hipodrom Circus Maximus u kojem su se održavale utrke i nekad borbe gladijatora, Karakaline terme iz 3. stoljeća koje su služile kao kupalište, ali i mjesto na kojem se nalazila knjižnica…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju