Ovaj grad u Gruziji nekad je bio destinacija u kojem su se rado odmarali utjecajni politički djelatnici zajedno s prijateljima i obiteljima. Ipak, propašću Sovjetskog saveza propao je i on, pa ukratko prenesimo njemu povijest objavljenu na Conde Nast portalu.

Kad je 1991. došlo do propasti Sovjetskog saveza, gruzijski grad Tskaltubo, najpoznatiji po svojim SPA oazama, praktički je nestao s mape. Jednom davno, grad je bio elitna destinacija koja je privlačila komunističku elitu, uključujući i Staljina osobno, zbog ljekovitih izvora kojima grad obiluje. Danas je grad tek uspomena, ostaci hotela, centar i ostalih zdravstvenih objekata stoje napušteni, no ipak, 30 godina nakon propasti, brojni street art umjetnici odlučili su oživjeti ovaj grad. Pritom, da odmah napomenemo, grad Tskatubo i dalje je živ i broji nešto više od 10 tisuća duša, no ovdje primarno govorimo o ogromnom SPA resortu.

Za Gruzijce, grad danas predstavlja poglavlje koje je najbolje ostaviti u prošlosti. S druge strane, za nizozemsko kanadskog fotografa Ryana Koopmansa grad je očaravajući kontrast u kojem nije sve toliko staro koliko izgleda. Od 2015., Koopmans je grad posjetio sedam puta kako bi ga dokumentirao na što bolji način, te je nedavno pokrenuo i „Wild Within“, medijski projekt koji oživljava prirodu napuštenog grada kroz grafite.

Iako je revitalizacija grada i dalje pod velikim upitnikom, zahvaljujući Koopmansovom trudu, mnogi drugi su stigli u posjet Tskaltubu. Ipak, što će biti ne zna se, jer se uspostavilo da je ogroman broj zgrada u privatnom vlasništvu, što donekle i otežava obnovu koje su vlasti svojevremeno planirale pokrenuti.

Također, stanovnici ovog spa grada, danas su malobrojni, no to su mahom izbjeglice, još iz sukoba u Abhaziji prije 30 godina. Tako da, neki zgrade i dalje su, vjerovali ili ne, naseljene izbjeglicama. Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati hoće li ovaj grad nekad oživjeti i doseći staru slavu, ili biti samo još jedan pokazatelj prolaznosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju