Prirodne ljepote ne trebamo tražiti daleko. Hrvatska ih je prepuna, a zanimljivim prirodnim atrakcijama mogu se pohvaliti i susjedne zemlje. Ovog smo puta istražili što od prirodnih atrakcija nudi Srbija. Ovo je naših TOP 5!

Nacionalni park Đerdap

Smješten na sjeveroistočnom dijelu Srbije na samoj granici sa susjednom Rumunjskom na veeeelikih 63 680 hektara površine, Nacionalni park Đerdap oduševljava sve koji ga posjete. Naš najveći favorit u Đerdapu je Đerdapska klisura, jedna od najvećih i najdužih klisura u Europi.

Posebna je po tome što cijelom njezinom duljinom od 100 kilometara teče rijeka Dunav, a njezin ulaz famozna su Gvozdena vrata. Đerdap obiluje i vidikovcima među kojima se ističu Veliki Štrbac, vidikovac Ploče, Mali Štrbac i vidikovac Kovilovo. Nacionalni park možete istražiti biciklom biciklističkom rutom Euro Velo 6, penjući se i šetajući ili pak ploveći Dunavom. Posjetite i arheološko nalazište Lepensi vir, Trajanovu tablu i Golubačku tvrđavu.

Đavolja varoš

U prirodi je mnoštvo toga neobjašnjivo, a upravo u kategoriju neobjašnjivog možemo svrstati i Đavolju varoš, prirodnu atrakciju na jugu Srbije u samoj sredini planine Radan. Naime, radi se o 202 takozvane figure od zemlje koje krase kamene kape.

Osim ovog neobičnog rezultata igre prirode, u sklopu istoimenog spomenika prirode nalaze se i 2 izvora jako kisele vode koja nose naziv Đavolja voda i Crveno vrelo. Zemljane figure još nose naziv kule, a visine su od 2 pa sve do 15 metara. Uz mjesto se vežu i mnoge legende, stoga je dobra ideja posjetiti Đavolji varoš i saznati o čemu se radi. Cijena ulaznice je 25 kuna po osobi.

Stara planina

Još jednu od prelijepih prirodnih atrakcija Srbije, Staru planinu, najviše vole skijaši jer se na njoj snijeg zadržava gotovo 5 mjeseci kroz godinu. Mnogi kažu da je ovo najljepša planina istočne Srbije jer je bogata livadama, dolinama, riječnim poljima i šumama.

Najviši joj je vrh Midžor kojeg obožavaju planinari, a na području same planine nalaze se i tri prirodna rezervata. To su Babin zub, Draganište i Golema reka, a ljubitelji slapova vole se fotografirati kraj vodopada Bigar. Volite li stara nalazišta, obavezno se tamo zaputite do crkve u pećini koja datira u 13. stoljeće, a nazivaju je Pećinskom crkvom. Idealna prilika za sve ljubitelje prirode da posjete Staru planinu je u lipnju iduće godine kada se na njoj održava Highlander Adventure. Avantura u kojoj u 5 dana Highlanderi prelaze više od 100 kilometara savršene prirode.

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

Slapovi Sopotnice

Rijeka Sopotnica poigrala se sa svojim moćima i stvorila slap koji mnogi vole posjećivati. Kad je istražujete, prolazit ćete njezinim tokom, a kad čujete buku, znate da ste blizu. Približit ćete se slapovima Sopotnice i iznenaditi se prizorima koje ćete vidjeti.

Na gotovo 1000 metara nadmorske visine dočekat će vas slapovi i vodopadi s kojih voda nesmetano pada do čak 27 metara na obroncima planine Jadovnik. Diljem toka rijeke nalaze se brojni povijesni ostaci vodenica koji su nekad služili za preradu žita, a imajte na umu da ovo mjesto do kojeg dolazite makadamskom cestom trebate istražiti pješice.

Deliblatska peščara

Jeste li znali da se na području Srbije danas nalazi jedna od posljednjih pustinja u Europi? Radi se upravo o Deliblatskoj peščari smještenoj na jugoistoku zemlje na području Vojvodine. Od Beograda je udaljena svega 80 kilometara stoga ako ste u Beogradu, znate gdje idete na izlet.

Tamo ćete naići na više od 200 dina koje se dižu i do 200 metara visine, a zanimljivo je spomenuti i da je pijesak na ovom području nekad predstavljao veliki problem jer ga je vjetar svakodnevno širio po sjeveru zemlje. Danas ovdje prostor zaista živi jer je upotpunjen šumama, močvarama i životinjama koje su se tu skrasile, a posjetiti možete i Edukativni centar Čardak gdje ćete saznati sve o povijesti ovog kraja.

Ovoj je naših TOP 5 prirodnih atrakcija Srbije. Javite nam koje su vaše omiljene!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju