Sve je spremno za službeno otvaranje Pelješkog mosta koji će cestovno povezati Hrvatsku.

Pelješki most je gigant dug 2404 metara sa šest glavnih stupova i 13 raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara koji premošćuje Malostonski zaljev te povezuje Komarnu s Brijestom na Pelješcu. Visina od 55 metara, pak, osigurava nesmetani prolazak brodova ispod mosta do Neuma.

Most je dio projekta pod imenom "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom". Izgradila ga je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) prema dizajnu Marjana Pipenbahera iz slovenske tvrtke Ponting.

Usporedba Pelješkog mosta s drugim poznatim mostovima Usporedba Pelješkog mosta s drugim poznatim mostovima (Foto: Marko Picek/Pixsell)

Ideja o gradnji most prvi put je iznesena još 1997. godine. Godine 2015. odobreno joj 330 milijuna eura za financiranje iz fondova Europske unije, a dvije godine kasnije raspisan je i natječaj za izgradnju.

CRBC su započeli gradnju mosta krajem srpnja 2018. godine, a završili u siječnju 2022. Trajala je točno 1277 dana. U gradnju je utrošeno više od 65.000 tona čelika i 70.000 kubičnih metara betona.

Kako Pelješki most izgleda uoči večerašnjeg službenog otvorenja, pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Kudin most je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj za izlet Kudin most Krupa Krupini slapovi +2 Rijeka Krupa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju