U zemlji savršene prirode, predivnih plaža, bogate kulture i uzbudljive gastronomije ne nedostaje niti ludih provoda. Jedan od najpopularnijih tajlandskih partija svakako je legendarni Full Moon Party koji je na otok Koh Phangan prije pandemije privlačio posjetitelje iz cijelog svijeta. Koronavirus je pokvario ugođaj, a šušur će se vratiti, nadaju se svi oni koji bi prije punog mjeseca haračili ulicama i nazdravljali čašama za još jednu ludu noć na Tajlandu. Tradicija partijanja na Koh Phanganu krenula je ranih 1980-ih, kada je dijelu turista dosadila komercijalizirana party scena na kopnu pa su zaplovili prema uspavanom otoku kako bi pobjegli od gužve i tulumarili na svoj način.

Navodno ih je mjesec nad Koh Phanganom toliko oduševio da su ga prozvali najljepšim koji su ikada vidjeli i tako se rodila tradicija druženja u noći punog mjeseca. Zlatni pijesak, palme i jedinstveni oblik polumjeseca zaljeva plažu Haad Rin čine idealnom lokacijom za zabavu o kojoj se glas širi od usta do usta. Mala zabava na plaži od šačice hipija koji piju pivo i sviraju gitaru prerasla je u Full Moon Party na kojem bi se okupilo 10.000 do 30.000 ljudi što su svakog mjeseca odlazili na Koh Phangan kako bi plesali cijelu noć.

Zabava se s plaže proširila na cijeli otok pa bi zagrijavanje za druženje počelo već u hotelima i hostelima, gdje bi se organiziraju igre koje uključuju alkohol što teče u potocima.

Nakon što se u sumrak žuti mjesec ukaže nad plažom pojave se i stolovi na pijesku, a tradicionalni lampioni upale se u znak sjećanja na hipijevske početke zabave; najčešće uz elektronsku glazbu, ali nađe se i drugih žanrova. Dok zabavljači i plesači zabavljaju publiku, posjetitelji se mogu okušati i u najrazličitijim aktivnostima i igrama, poput primjerice preskakanja zapaljenog užeta. Iako se do danas izgubila suština zbog koje je predivni otok postao popularan, partijanje za punog mjeseca nezaobilazan je dio tajlandske partijanerske kulture.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju