1. Ime je dobila po biskupu Maksimilijanu Vrhovcu koji je inicirao njegovo otvaranje , točnije prema gostionici Maksimilijanov mir (skraćeno Maksimir) koja se nalazila točno preko puta parka.

2. Maksimir je bio prvi park otvoren za javnost u jugoistočnoj Europi, te jedan od prvih u svijetu. U ono doba parkovi su se obično nalazili u sklopu plemićkih imanja koji nisu bili dostupni "običnom puku“.

Zagreb - 4 Putovanja Dan grada: 10 stvari koje niste znali o Zagrebu

3. Prostire se na 316 hektara zemljišta, obuhvaća 5 jezera, više od 100 ptičjih i 600 biljnih vrsta. Maksimir ima i jednu od najvećih populacija crvenoglavog djeltića u Europi.

4. Na području parka nalaze se i zapušteni bunkeri iz Drugog svjetskog rata.

5. Najzaslužniji za današnji izgled parka je biskup Juraj Haulik koji ga je dao urediti u engleskom pejzažnom stilu, a po kojem je sredinom 19. stoljeća nosio ime Jurjevac.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 5 muzeja u Zagrebu koje turisti obožavaju

6. Najznačajnije objekte u parku poput Vidikovca, Švicarske kuće, ali i Biskupskog ljetnikovca izgradio je Franjo Schücht, graditelj austrijskog porijekla sa stalnim prebivalištem u Zagrebu.

7. Najstariji stanovnik Maksimira je hrast lužnjak po imenu Dedek koji se nalazi na livadi Kišobran, a koji je star oko 600 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju