Lič se smjestio nedaleko od planine Viševice i umjetnog jezera Bajer. Od Fužina je udaljen tek nekoliko kilometara i nudi istinski odmor u prirodi. Rustikalne goranske kućice, zelenilo, srdačni ljudi koji će vas pozdraviti na cesti kao da se već poznajete, samo su dio šarma tog mjesta s jednom, ali sasvim dovoljnom trgovinom.

U potrazi za smještajem, nas je oduševila kuća za odmor Delak – kako srdačnim domaćinima, tako i toplim, rustikalnim interijerom koji nudi sve što je potrebno za pravi odmor u prirodi. Planinska kuća Nono ili nešto modernija Green Oasis neke su od mogućnosti koje možete potražiti na Airbnb-u.

Što posjetiti u Liču?

Povodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, braća Starčević osnovali su Etnografsku zbirku i potaknuli na prikupljanje starih predmeta koji posjetiteljima otkrivaju kako se nekoć živjelo u Gorskom kotaru. U zgradi osnovne škole mogu se vidjeti stari predmeti, namještaj, alati, posuđe fotografije i knjige koje svjedoče o prošlosti tog kraja. S vremenom je skromna zbirka prerasla u jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine koji se neprestano nadopunjuje.

Godine 1733. navodno se u polju pokraj sela ukazala Blažena Djevica Marija u snijegu te je na tom mjestu podignuta malena kapelica koja je stradala u Drugom svjetskom ratu. Mještani su uspjeli spasiti križ i sliku s oltara. Kapelica je obnovljena, a svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju dovršeno je prije otprilike dvadeset godina. Od kapelice u polju vodi kružna staza do brda Sveti Ivan s kojeg se pruža pogled na Lič, Ličko polje i Fužine.

Za lijepog vremena možete krenuti prema izletištu Šumska bajka obići srne i veprove, dati im pokoji zalogaj salate ili starog kruha te unajmiti prostor za roštilj ili se okušati u boćanju. Na raspolaganju je i dječje igralište. Odlučite li ih posjetiti, bacite pogled na internetske stranice izletišta kako biste provjerili radno vrijeme.

Kamo na Izlet?

Od Liča se možete zaputiti prema Fužinama, obići jezero Bajer koje je nastalo za potrebe hidroelektrane u Triblju izgradnjom brane na rječici Ličanki, koja protječe kroz Fužine. Uz jezero je uređena šetnica i trim-staza. Kupanje nije dozvoljeno, ali dopušten je ribolov, a Bajerom (ako poželite) možete i zaploviti čamcem.

Predahnuti i zagrijati se možete vrućim štrudlama od borovnica u hotelu Bitoraj. Taj izvorni goranski specijalitet, od 2012. je i službeno zaštićen. Štrudlu od borovnica platit ćete 30 kuna, a iskušati možete i one od jabuka i sira ili šumskog voća. Odlučite li ostati na ručku, Bitoraj nudi svakojake specijalitete od divljači, pohane žablje krakove, kao i goranske specijalitete sa kobasicama, krvavicama, špekom, rebarcima, kupusom…

Obalom jezera Bajer stiže se do špilje Vrelo koja je za turiste uređena u duljini od 180 metara, jedne od posebnosti podzemnog svijeta tog kraja. Nešto udaljenija, Lokvarka ima više prostora za istraživanje. Špilja je otkrivena 1912. godine i predstavlja jedan od najduljih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Za razgledavanje valja odvojiti oko jedan sat, a prije posjete provjerite radno vrijeme jer ne radi svaki dan, a obilasci su zakazani u određene sate. Lokvarsko jezero i Park-šuma Golubinjak također kriju brojne ljepote koje nemojte propustiti.

Kuća prirode Kotač u Lokvama riznica je ljekovitih i uzbudljivih pića gdje Vid Arbanas i njegova supruga Mira posjetiteljima otkrivaju novi svijet aperitiva, digestiva i desertnih likera. Napici kakvi se ne mogu kušati nigdje drugdje te Arbanasov zarazni entuzijazam kojim govori o biljnom svijetu goranskog kraja i pravilima ispijanja pića što gode nepcu i želucu, pitka su priča koju vrijedi upoznati.

A poželite li pojesti nešto autohtono, zdravo i ukusno, krenite prema Vagabundinoj kolibi, ispod Zagradskog vrha, 15 km od Fužina u mjestu Ravno. Utočište izletnika ujedno je i planinarski dom i gostionica u kojoj pitajte za hvaljene polpete od kopriva, kao i druge domaće specijalitete s aromatičnim biljem, slasne maneštre i druga iznenađenja.

Nešto dalje, oko pola sata vožnje od Liča, dočekat će vas Sunger i Mrkopalj te u nastavku Tuk, Matić poljana i Begovo Razdolje gdje satima možete istraživati ljepotu i mir koju nudi predivna priroda.

700 opisanih putova: Novo izdanje Planinarskog vodiča po Hrvatskoj Alana Čaplara Biokovo - 4 Francuska cesta - 6 +0 Planinarski vodič po Hrvatskoj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju