Putovanje u Egipat dolazi s nekoliko destinacija koje jednostavno morate posjetiti. Među njima su naravno Velika sfinga i piramide u Gizi, kompleks hramova u Luxoru i užurbane ulice Kaira...

Ali što je s manje poznatim povijesnim znamenitostima zemlje? Osim piramida, Egipat je dom čitavom nizu fascinantnih mjesta i spomenika. U središnjem Egiptu, na primjer, pronaći ćete jedno od najstarijih kršćanskih groblja na svijetu. U međuvremenu, na sjeverozapadu, oaza Siwa dom je izvanredne tvrđave od blata iz 13. stoljeća i ruševine hrama koji je posjetio Aleksandar Veliki.

Tvrđava Shali, oaza Siwa

Smještena u oazi Siwa u sjeverozapadnom Egiptu, tvrđava Shali visoka je građevina od blatne opeke koja datira iz 13. stoljeća. Nekada visoka pet katova, nudila je utočište cijeloj zajednici, sve dok dugotrajna kiša 1920-ih nije uništila zgradu i natjerala mnoge stanovnike da se presele.

Dijelovi građevine iz 13. stoljeća i danas stoje, uključujući staru džamiju. Oni koji planiraju putovanje u Siwu trebali bi znati da se tvrđava nalazi duboko unutar egipatske zapadne pustinje, nekih 560 kilometara od Kaira i blizu libijske granice.

Amonov hram, oaza Siwa

Ako idete na dugo putovanje do egipatske oaze Siwa, svakako nemojte propustiti povijesni Amonov hram. Ovo značajno vjersko mjesto bilo je posvećeno egipatskom bogu sunca Amonu i dom proročišta – navodne manifestacije boga.

Aleksandar Veliki je posjetio Amonov hram tijekom svog vremena u Egiptu. Danas je hram u lošem stanju. Unatoč tome, uz malo mašte, nije teško zamisliti kakva bi to velebna građevina bila tijekom svojih najboljih dana. Posjetitelji mogu slijediti korake Aleksandra Velikog promatrajući hram i diveći se panoramskom pogledu na oazu Siwa.

Katakombe Kom ash-Shuqqafa, Aleksandrija

Katakombe Kom ash-Shuqqafa u Aleksandriji, nevjerojatan su niz podzemnih drevnih rimskih grobnica. Ovo podzemno groblje sastoji se od tri kata, a sadrži otprilike 300 tijela i pokazuje sofisticiranost drevnog rimskog inženjeringa.

Katakombe su ponovno otkrivene tek 1900. godine kada je magarac slučajno pao niz jednu od osovina koje vode u grobnice. Danas posjetitelji mogu istražiti dvoranu Caracalla, gdje su pronađene kosti ljudi i konja. Od katakombi možete lako prošetati od Pompejevog stupa, koji se također nalazi u Carmousu.

Dvorac Saladin, Faraonov otok

Faraonov otok u Egiptu dom je ostataka ranosrednjovjekovne utvrde. Godine 1116. križar Baldwin I. od Boulognea sagradio je dvorac na Faraonovom otoku, ali muslimanske snage Saladina – prvog sultana iz dinastije Ayyubid – zauzele su dvorac oko 1170. godine i proširile ga.

Drevno groblje Beni Hasan, Minya

Drevno groblje smješteno južno od modernog grada Minya, Beni Hasan, datira iz razdoblja Srednjeg kraljevstva. Dužnosnici tog doba položeni su na vječni počinak u blistave grobnice uklesane u stijene na tom mjestu, od kojih su mnoge ostale u dobrom stanju.

Smatra se da su ukrašenije grobnice građene za visoku elitu regije, dok bi gusto naseljene grobnice u oknu bile za ljude nižeg statusa. Danas su četiri od 39 grobnica otvorene za javni pristup, a neke sadrže hijeroglife.

Nilometar, otok Rhoda

Nilometar je drevni instrument koji se koristi za mjerenje razine rijeke Nil i predviđanje njezina ponašanja. Nekoliko ih je postojalo u davnim vremenima, a jedan je još uvijek preživio na otoku Rhoda u Kairu. Ovaj Nilometar je u biti mramorni stup okružen stepenicama, s kojeg bi svećenici očitavali razinu vode. Dok su Nilometri postojali prije nekih pet tisuća godina, ovaj određeni model izgrađen je 861. godine nove ere, zamjenjujući stariji model na istom mjestu.

Obojeni kanjon, Sinajski poluotok

Egipatski Obojeni kanjon je, u skladu sa svojim imenom, zbirka kamenih formacija jarkih boja i veličanstvene teksture. S vijugavim slojevima kamena, njegovi zidovi se protežu 40-ak metara u visinu i čine pravi spektakl. Smješten na Sinajskom poluotoku, najbliže naselje kanjonu je Nuweiba, ali mu se također može pristupiti jednodnevnim izletima iz Dahaba i Sharm El Sheikha.

Nekropola El Bagawat, oaza Kharga

Nekropola El Bagawat u južnom središnjem Egiptu jedno je od najstarijih kršćanskih groblja na svijetu, koje se sastoji od nizova kršćanskih grobnica od blatne opeke koje datiraju čak iz 4. stoljeća nove ere. Čak i prije dolaska kršćanstva u Egipat, El Bagawat je korišten kao prapovijesno groblje.

Kleopatrine kupke, Marsa Matrouh

Špilja u koju je Kleopatra dolazila i kupala se. Vjeruje se da je egipatska kraljica posjetila zaljev na svom medenom mjesecu s Markom Antonijem. U špilji se nalazi svjetlarnik i bazen s vodom. Ono što mjesto čini posebnim je način na koji voda prirodno ulazi i izlazi, stvara bazen svježe, tople vode, zbog čega je Kleopatra odabrala ovo mjesto. 

Grad mrtvih

Zawiyyet al-Mayyiteen (Grad mrtvih) jedno je od najvećih svjetskih groblja. To je muslimansko i kršćansko groblje koje se proteže nekoliko kilometara i poznato je po svojoj ljepoti koja tjera na razmišljanje.

Neke od grobnica datiraju iz sedmog stoljeća i nisu tipični nadgrobni spomenici. Oni su ukrašeni i ekstravagantni, a neki izgledaju kao male kuće sa susjednim vrtom. Grad mrtvih postao je stambena četvrt za oko pola milijuna ljudi. Ulice su mirne, uske, atmosferične i često neasfaltirane. To je doista jedinstveno mjesto koje je posebno zapanjujuće pri izlasku i zalasku sunca.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju