Ogulin se prostire na 542 četvorna kilometra u središnjoj Hrvatskoj – na pola puta između Zagreba i Rijeke. Izdiže se na 323 metra nadmorske visine podno planine Klek te u prostranoj kotlini kojom teku Dobra i Zagorska Mrežnica.

Grad je danas dio Karlovačke županije, a nastao je krajem 15. stoljeća oko utvrde koju je izgradila plemićka obitelj Frankopan, točnije jedan od najmoćnijih velikaša onoga vremena – Bernardin Frankopan – kad je izgradio kaštel iznad ponora rijeke Dobre i tako postavio temelje za razvoj ovoga grada.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, u njemu živi malo više od 12.000 stanovnika, a većina stanovništva bavi se šumarstvom, preradom drveta, obrtništvom i turizmom.

Kako doći?

U Ogulin je najlakše doći osobnim automobilom. Smjestio se svega dva kilometra od autoceste A1 koja povezuje Zagreb i Split.
Dobro je povezan željezničkim putem s većim hrvatskim gradovima – iz Zagreba za Ogulin vlakovi voze i do deset puta dnevno.

Do Ogulina možete i autobusom – autobusni kolodvor Ogulin nalazi se odmah pokraj željezničkog kolodvora na Trgu Franje Tuđmana.
Imajte na umu da u gradu nema javnog prijevoza – ako dođete autobusom ili vlakom do Ogulina, grad ćete trebati istražiti pješice ili pozvati taksi.

Klek Klek (Foto: Shutterstock)

Kada doći?

U Ogulin možete doći tijekom cijele godine. Ljeta su čarobna u ovom kontinentalnom gradu podno Kleka, a prosječne temperature u srpnju iznose ugodnih 20,6 Celzijevih stupnjeva.

Vrijeme je mnogo hladnije i snježnije u zimskim mjesecima, s temperaturama koje se u prosjeku kreću oko ništice. No to ne sprječava zaljubljenike u prirodu da pohrle u ovaj grad i usred zime.
Već posljednjih 27 godina na Kleku iznad Ogulina prve nedjelje u siječnju organizira se tradicionalni planinarski doček Nove godine.

Što vidjeti?

Prirodne ljepote i aktivni odmor

Na sjeveroistočnom rubu Velike Kapele te iznad grada Ogulina izdiže se planina Klek visoka 1181 metar. Mnogi je smatraju jednim od najatraktivnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj. Planinarske staze su jasno markirane, ali valja znati da ona nije namijenjena planinarima početnicima. Poseban izazov bit će uspeti se na njezin vrh u obliku velike kamene glave duže od 200 metara.

Klek je i značajni krajobraz u kojem možete opaziti zanimljivu floru i faunu – od planinske orhideje i kitajbelova jaglaca do vuka, medvjeda, risa i divlje mačke.

Područje Ogulina i okolice možete otkriti i na dva kotača – biciklom. Ovdje vam je na raspolaganju gotovo sto kilometara lokalnih ruta povezanih s regionalnima koje pružaju mogućnost upoznavanja ogulinskoga kraja.

Jezero Sabljaci kod Ogulina Jezero Sabljaci kod Ogulina (Foto: Shutterstock)

U Ogulin ne možete doći, a da ne razgledate Đulin ponor, dubok oko 40 metara. Riječ je o fenomenu hidrogeološkog spomenika prirode koji se proteže kroz sam centar grada. Rijeka Dobra ponire u Đulinu ponoru ispod kamenih i strmih litica u špiljskom otvoru te nastavlja svoj podzemni tok kroz špiljski sustav Đula – Medvedica dužine veće od 16 kilometara. Legenda kaže da je mjesto dobilo ime prema djevojci Đuli koja se zbog nesretne ljubavi strmoglavila u njezin ponor.

Svratite i na "ogulinsko more", odnosno akumulacijsko jezero Sabljaci nastalo na toku Zagorske Mrežnice, koje u toplijem dijelu godine predstavlja spas od ljetnih vrućina za lokalno stanovništvo.

Arhitektura

Istražite Frankopanski kaštel / Stari grad Ogulin – renesansnu utvrdu u centru grada koja je izgrađena u blizini Đulina ponora, a koja ima oblik nepravilnog četverokuta. Danas se u njemu nalazi Zavičajni muzej s bogatom arheološkom, etnografskom i alpinističkom zbirkom, spomen-sobom Ivane Brlić-Mažuranić te izložbom akademskog slikara Stjepana Galetića, koji je porijeklom iz Ogulina.

U sklopu Frankopanskog kaštela posjetite i Ivaninu kuću bajke – jedinstveni multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić, koja je rođena upravo u Ogulinu.

U središtu grada u Parku kralja Tomislava razgledajte crkvu Uzvišenja sv. Križa, koja je izgrađena 1781. godine, a koja pripada jednobrodnim građevinama dvoranskog tipa. U istom parku nalazi se i spomenik kralju Tomislavu, koji je podignut na tisućitu obljetnicu kraljevstva, a izrađen je prema ideji slovenskog arhitekta Vitburga Mecka.

Frankopanski kaštel, Ogulin Frankopanski kaštel, Ogulin (Foto: Vjekoslav Žgela / Uz dopuštenje TZ Grada Ogulina)

Kultura

Ljubitelji bajki trebaju svratiti i na Ogulinski festival bajki. Ta kulturno-turistička manifestacija održava se u Ogulinu od 2006. godine, a potaknuta je stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić, koja je rođena u gradu pod Klekom te je bila njime inspirirana za stvaranje vlastita djela.

Ogulinski festival bajki obuhvaća kazališne, filmske i glazbene sadržaje s velikim brojem kreativnih radionica. Ove godine održava se u dva navrata – od 9. do 11. lipnja te od 8. do 10. rujna 2023.

Kulturna ponuda u ljeto je obogaćena manifestacijom Ljeto u Ogulinu, koja donosi koncerte klasične, folklorne i zabavne glazbe, umjetničke izložbe i razne druge programe.

Gdje odsjesti?

Trebate li prespavati u Ogulinu, hotel Frankopan s četiri zvjezdice praktičan je i logičan izbor. Nalazi se u centru grada – tik do Frankopanskog kaštela i nasuprot Đulinog ponora. Objekt hotela prvotno je izgrađen u 18. stoljeću za administrativne potrebe, krajem 19. stoljeća prenamijenjen je u hotelsko-ugostiteljski prostor, a početkom ovog milenija u potpunosti obnovljen.

Apartmani Šumski dvori (Sabljak selo 55) sjajno su mjesto za ljubitelje bajki. Smješteni su otprilike tri kilometra od centra Ogulina te uređeni u eteričnom stilu kao iz Priča iz davnina. U sklopu apartmana gostima je na raspolaganju oprema za roštilj i lijepa terasa za uživanje u suncu.

Ivanina kuća bajke, Ogulin Ivanina kuća bajke, Ogulin (Foto: In foto, video & design / Uz dopuštenje TZ Grada Ogulina)

Gdje sjesti?

U centru Ogulina pronaći ćete nekoliko šarmantnih kafića koji su smješteni oko Đulina ponora te sa zapanjujućim pogledom na okolicu. Popijte omiljeno piće na terasi caffe bara Nazorova 5 na istoimenoj adresi ili u Dreams Rock Caffeu u Novoj cesti 1.

Kada ogladnite, lokalne specijalitete isprobajte u restoranu Ive (Sabljaci 1A) s prekrasnim pogledom na jezero Sabljaci.

U Ogulinu obavezno probajte ogulinsku masnicu – dizano tijesto punjeno pirjanim lukom, jajima i skorupom, smisan kruh od pet vrsta brašna, ali i nadaleko poznato ogulinsko kiselo zelje. Nazdravite borovom rakijom, a obrok završite kolačima zaslađenima domaćim medom. Dobar tek!

Bjelovar: Grad u kojem nemate ispriku da ne uživate punim plućima Bjelovar, Hrvatska - 1 Bjelovar, Hrvatska - 2 Bjelovar, Hrvatska - 4 +0 Bjelovar, Hrvatska - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju