Bjelovar je glavni grad Bjelovarsko-bilogorske županije, prostire se na 191,9 četvornih kilometara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te obuhvaća 31 naselje. Smješten je na južnom dijelu Bilogore na 135 metara nadmorske visine.

Za Bjelovar govore da je jedan od najmlađih hrvatskih gradova – osnovan je 1756. godine odlukom carice Marije Terezije kao vojno središte, a planski je izgrađen – simetrično s pravokutnom mrežom ulica i velikim središnjim trgom.

Arheološka iskopavanja na širem području grada pokazala su da su ljudi organizirano živjeli na tom prostoru puno duže od toga otkrivši ostatke starčevačke, korenovske, sopotske, lasinjske, vučedolske kulture te kulture brončanog i željeznog doba.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, ovdje danas živi malo više od 36.000 stanovnika. Poljoprivreda, stočarstvo i drvna industrija temeljne su gospodarske grane.

Kako doći?

Najlakši i najbrži način da dođete do Bjelovara je, dakako, osobnim automobilom. Bjelovar se nalazi na sjecištu brojnih cesta – od Zagreba za Osijek, iz Varaždina i Koprivnice preko Čazme do Ivanić-Grada, preko Daruvara za Viroviticu ili na drugoj strani prema Pakracu i Lipiku.

Bjelovar je dobro povezan autobusnim linijama s većim hrvatskim gradovima, pa i željeznicom. Više puta dnevno vlak polazi za Bjelovar iz Rijeke, Zagreba, Slavonskog Broda i drugih većih gradova.

Katedrala sv. Terezije Avilske Katedrala sv. Terezije Avilske (Foto: Shutterstock)

Kada doći?

Grad Bjelovar možete posjetiti tijekom cijele godine. Riječ o prostoru umjerenih kontinentalnih obilježja s toplim ljetima i umjereno hladnim zimama. Prosječna temperatura u siječnju iznosi -0,2 Celzijeva stupnja, a u srpnju 21,3.

Što vidjeti?

Prirodne ljepote i aktivni odmor

Bjelovar je nekoć bio vojni grad, danas ga smatraju gradom parkova i zelenila. Prije dvije godine obnovljen je središnji gradski park na Trgu Eugena Kvaternika, koji mnogi smatraju i najljepšim parkom u Hrvatskoj.

Uspnite se do planinarskog doma Kamenitovac na istoimenom brežuljku na rubu šume Mačjak i uživajte u prekrasnom pogledu na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje.

Bjelovarske prirodne ljepote možete istražiti hodajući, planinareći, vozeći bicikl po mnogobrojnim uređenim stazama, ali i na konju. Na svega nekoliko minuta od centra grada smjestio se Kasački klub Bjelovar, gdje možete naučiti jahati, ali i uživati u rekreativnom i terenskom jahanju.

Paviljnon na središnjem gradskom trgu u Bjelovaru napravljen od bračkog kamena Paviljnon na središnjem gradskom trgu u Bjelovaru napravljen od bračkog kamena (Foto: Shutterstock)

Arhitektura

Razgledavanje grada započnite u središtu grada na Trgu Eugena Kvaternika, na kojem se nalazi barokna katedrala sv. Terezije Avilske. Crkva je izgrađena 1770. godine, a nazvana je prema španjolskoj svetici i reformatorici redovničke zajednice karmelićanki.

Posjetite zgradu Gradske uprave s arkadnim hodnikom na pročelju, koja je u 18. stoljeću bila centar vojne komande. O povijesti i kulturi Bjelovara i okolice otkrijte u Gradskom muzeju Bjelovar, koji je smješten unutar nekadašnje gradske vijećnice na središnjem gradskom trgu.

Kultura

Dođete li u Bjelovar krajem travnja ili početkom svibnja, pogledajte neku dobru kazališnu predstavu. Vrijeme je to koje je tradicionalno rezervirano za Bjelovarske odjeke kazališta ili takozvani BOK fest, a koji u dva tjedna donese desetak zanimljivih kazališnih predstava iz Hrvatske i susjednih država. BOK FEST je ove godine proslavio 20 godina postojanja.

Gdje odsjesti?

U samom centru gradu na adresi Ulica Vatroslava Lisinskog 2 smjestio se hotel Artearia (nekadašnji hotel Central) s tri zvjezdice. U potpunosti je obnovljen prvi i drugi kat hotela, a čeka se još preuređenje trećeg kata te recepcije. Artearia raspolaže sa sveukupno 45 soba.

Odsjesti možete i u moderno uređenim apartmanima Borik (Matije Gupca 33) te Central Park u Ulici Ivana Viteza Trnskog 10 u Bjelovaru.

Gdje jesti?

U Bjelovaru (i okolici) se dobro jede. Na jelovniku većine restorana naći ćete hladne plate s domaćim suhomesnatim narescima i sirom te meso pečeno na roštilju. Iznimka u tome nije ni restoran Bjelovar (Augusta Šenoe 19), koji ima tradiciju pripreme hrane dugu gotovo šest desetljeća. Ovdje ćete pronaći i pizze, jela od tjestenine, brojne salate i slastice.

Odličan roštilj i jela s ražnja služe se u restoranu i vinariji Coner (Jabučeta 12, Kapela). Ovdje se tradicionalna jela bilogorskoga kraja pripremaju na suvremen način od lokalno uzgojenih namirnica, a sve se lijepo sparuje s domaćim vinima. Na jelovniku će se naći i za one koji prednost daju vege jelima – poput popečaka od tikvica, širokih rezanaca s povrćem ili heljdine kaše s gljivama i porilukom.

Na Malenom brijegu: Obiteljsko imanje u prekrasnoj prirodi sa sjajnim domaćinima i hranom koja će vas vratiti u djetinjstvo Na Malenom brijegu - 10 Na Malenom brijegu - 1 Na Malenom brijegu - 8 +6 Na Malenom brijegu - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju