Priča o planinarskoj stazi koja povezuje Alpe i Jadransko more priča je o ratu i miru. Staza koja vodi predivnom prirodom sama po sebi nosi mir onome koji njome šeće, no nažalost povijest je ovdje pisala i nemirna poglavlja.

Njeno ime je Staza mira, a ironično, prolazi putevima tzv. Isonzo fronta iz Prvog svjetskog rata. Cilj otvaranja ove staze bio je obilježiti i educirati ljude o bitkama koje su se odvile na ovom prostoru između tadašnje Kraljevine Italije i Austro-Ugarskog carstva kojeg je Slovenija bila dio. Na ovom području stradalo je između 1915. i 1917. godine čak 350 000 vojnika iz 20 različitih zemalja.

Staza prati tokove rijeke Soče i Piave kroz teritorij Slovenije i Italije. Duž nje moguće je pronaći idilična mjesta za prespavati, odmoriti i objedovati, a naročito uživati u pitoresknim selima, planinskim vrhovima, jezerima, rijekama i edukativnim sadržajima.

Počinje u slovenskim Alpama, te se nastavlja preko mjesta Log pod Mangartom na granici Nacionalnog parka Triglav. Ovdje osim prirodnih ljepota karakterističnih za dolinu rijeke Soče možete pronaći i brojna vojna groblja, muzeje na otvorenom i ratne tunele.

Staza mira - 8 Staza mira - 8 (Foto: Shutterstock)

Jedno takvo mjesto je Ravelnik kraj rijeke Koritnice (pritoke Soče) gdje je austro-ugarska vojska nadgledala prolaz Pedel na granici Slovenije i Italije. Ovdje je muzej na otvorenom koji vas vodi kroz ratne dane i priče vojnika ispričane na edukativnim pločama. Dalje vas čekaju muzej Kobarid, grad Šmartno, Park mira, regija Brdo i Muzej Velikog rata Gorizia, a posljednja dionica staze završava blizu Trsta.

Staza je otvorena u proljeće 2020., baš kada su se ljudi najviše poželjeli otvorenih prostora i boravka u prirodi, da izbjegnu izolaciju i probleme koji su zavladali u cijelom svijetu. Staza mira popularna je i među biciklistima koji na njenim cestama uživaju biciklirajući između vinograda i zelenih brdašaca, a jednako je prikladna i za obitelji s djecom jer sadržaji poput muzeja na otvorenom privlače i odrasle i djecu.

Danas, stotinu godina nakon Prvog svjetskog rata, više od 300 spomenika i uspomena na nesretne i nemirne dane povezana su u više od 500 kilometara dugu Stazu mira. Premda ona podsjeća na strahote rata, također prenosi poruku mira, suradnje i prijateljstva među nacijama.

U dolini Soče, podno Triglava: Idilično slovensko selo čiji su stanovnici privukli pozornost svjetskih medija Drežnica, Slovenija - 1 Drežnica, Slovenija - 5 Drežnica, Slovenija - 3 +1 Drežnica, Slovenija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju