Niti sat vremena od Zagreba, "v Zagorju zelenem", uz rijeku Sutlu, u lijepoj dolini okruženoj brdima smjestila se jedinstvena pješačka staza. Staza kroz krošnje vodi vas na kratko, ali uzbudljivo putovanje pet metara iznad zemlje.

Kroz slikovitu šetnicu i njezinih 125 metara duljine susrest ćete zanimljive detalje i – ako dopustite – naučiti puno o ovome lijepom kraju. Staza kroz krošnje pravi je mali visinski muzej, inkluzivan, moderan, poučan i – vrlo zabavan. Izrađena je u sklopu EU-projekta Zagorje ABECEDA Prirode i svaki detalj te staze tamo se nalazi s razlogom, a svakim sljedećim korakom kroz krošnje upoznat ćete povijest, kulturu i prirodu zaštićene doline Zelenjak.

Pot med krošnjami Putovanja Na izlet u Sloveniju: Otkrijte Pohorje i čudesni Put među krošnjama  

Šetnica koja razgovara s prirodom i poviješću

Ovo maleno područje zbog prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti kao prirodna rijetkost zaštićeno je još od 1949. godine u prirodnoj kategoriji rezervata prirodnog predjela park-šume i memorijalnog prirodnog spomenika, a 2011. proglašeno je značajnim krajobrazom Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, koji obuhvaća i rijeku Sutlu, koja tuda protječe kroz tri kilometra dugačak klanac.

Staza kroz krošnje na specifičan način komunicira s kulturnim nasljeđem ovog kraja. Diveći se upravo ovoj mirnoj dolini, Antun Mihanović napisao je stihove "Lijepa naša domovino", a stotinu godina nakon što je pjesma postala hrvatskom himnom, 1935. Družba braće hrvatskoga Zmaja podigla joj je spomenik, obelisk viši od 13 metara koji dominira dolinom i, kako se Klanjčani vole pohvaliti, jedini spomenik himni na svijetu.

125 metara gdje ništa nije slučajno

Zato je, uz prirodu, glazba drugi važan motiv ove šetnice između neba i tla. Golemi crveni megafon ili zvučnik poziva posjetitelje da se poigraju sa zakonima fizike i tihi zvuk pošalju preko čitave doline, a u podnožju staze na visokim metalnim cijevima, srebrnim i sjajnim, koje podsjećaju na Bakićeve skulpture u prirodi, možete batovima odsvirati Lijepu našu. Vrlo zgodan detalj i nova dimenzija priče o nastanku himne – dok gledate u obelisk njoj posvećen.

Ipak, 125 metara ove staze neće vas zamoriti niti jednim motivom, već će se sve smjenjivati kratko i slatko i jednako ćete se dobro zabaviti čitajući, dodirujući ili slušajući. Romantična ljuljačka na visini,  gnijezdo za promatranje ptica i ispod staze posađene perunike - ništa ovdje nije slučajno. Pristup šetnici prilagođen je osobama s invalidnošću, a napisi na dvadeset poučnih ploča pisani su i brajicom.

Staza kroz krošnje prva je takve vrste u Hrvatskoj i nije samo atraktivna izgledom (i zvukom), nego i doista dobro obavlja svoj posao edukatora. Kroz krošnje možete prošetati sasvim besplatno, a kako je otvorena 0-24, posjet ovoj stazi izvrstan je početak ili završetak izleta koji može biti upotpunjen usponom na Cesarsku ili Risvičku goru, šetnjom šetnicom A. Mihanovića do Klanjca ili Kumrovca ili pak uživanjem u domaćim zagorskim specijalitetima u restoranu Zelenjak.

  Ruta mimoza: Savršena cesta koja vodi kroz procvale žute krošnje Francuska, Ruta mimoza - 1 Francuska, Ruta mimoza - 2 Francuska, Ruta mimoza - 3 +3 Francuska, Ruta mimoza - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju