Pohorje je oduvijek bilo omiljena destinacija turistima u Sloveniji, a nedavno je dobilo novu atrakciju – Pot med krošnjami odnosno Put među krošnjama koji je već osvojio srca mnogobrojnih posjetitelja.

O kakvom putu je riječ?

Već ste sigurno čuli da je Pohorje zahvaljujući poznatom njemačkom arhitektu Josefu Stögeru, u suradnji sa stručnjacima češke Zážitková akademie, dobilo novu i više nego atraktivnu šetnicu. Šetnica se nalazi u samom srcu pohorske šume, na vrhu Rogle. Duga je preko jednog kilometra i sadrži impresivan toranj visok 37 metara s kojeg se pruža veličanstven pogled na pohorsku šumu staru stotine godina. Najbolje je to što ova šetnica daje, kako joj sam naziv kaže, potpun doživljaj šetnje među krošnjama. Kad ste gore, imate osjećaj kao da je sve moguće. Osim toga, još vas više razveseli činjenica da je napravljen tobogan dug 40 metara u kojem najviše uživaju najmlađi. Prema onome što se može tamo doživjeti, vidi se da je ekipa odgovorna za ovaj projekt vrlo dobro uhodana, a imaju za sobom slične projekte u Češkoj i Slovačkoj.

Što tamo možete očekivati?

Osim predivnog pogleda na prirodu i aktivnog kretanja, šetnica za svakog sadrži nešto korisno. Za one koji su gladni znanja, postavljene su edukativne ploče. Možete naučiti sve o lokalnim stablima, od korijena do vrhova krošanja, te upoznati nove životinjske i biljne vrste. Naučit ćete nove stvari o prirodnim procesima u šumi i kako ih zaštititi. Za one željne adrenalina, na šetnici su postavljena i adrenalinska stajališta na kojima odrasli i djeca mogu isprobati koliko dobro mogu održavati ravnotežu, suočiti se s izazovom visine i pokušati pobijediti strah.

Pot med krošnjami Pot med krošnjami (Foto: Iztok Medja, arhiv Poti med krošnjami Pohorje)

Što raditi poslije šetnje?

Kad ste već tamo, preporučujemo posjet Rogli koja je inače popularno slovensko skijalište. Osim uobičajenih zimskih aktivnosti i planinarenja, u Rogli možete još uvijek u ovo vrijeme skoknuti na biciklizam ako vas posluži dobro vrijeme. U blizini su i Terme Zreče za sve željne kupanja i opuštanja u wellnessu. Preporučujemo smještaj u Mariboru gdje možete preko aplikacije Airbnb naći uistinu predivne smještaje s pristupačnim cijenama, i to već od 300 kuna za dvije osobe po noćenju. Uostalom, ako se već spremate na Pohorje, ovo je dobra prilika da se posjeti i Maribor koji je šarmantan u svakom dijelu godine.

Kada je najbolje doći?

Nema vremena u kojem pohorska šuma nije u svom punom sjaju, no možemo preporučiti upravo ovo jesensko vrijeme u kojem se priroda najljepše igra bojama i daje pohorskoj šumi jedinstvene tonove. Cijena ulaznica za odrasle osobe je 10 eura, a za djecu, starije osobe i invalide 8 eura. Postoje i posebne cijene za obitelji s djecom i grupe. Više o ovom možete saznati na njihovim službenim stranicama. Mi ćemo već sljedeći vikend opet tamo, nadamo se. Za odmor u prirodi uvijek treba naći vremena. Vidimo se?

Je li ovo najljepših 7 kilometara Slovenije? Napravite podsjetnik da što prije morate na izlet u Logarsku dolinu! Logarska dolina - 12 Logarska dolina - 9 Logarska dolina - 7 +9 Logarska dolina - 6
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju