Grad skladišta – tako glasi prijevod imena Speicherstadt, hamburške četvrti poznate kao najveće skladište na svijetu. Ne zvuči baš kao primamljiva turistička destinacija, no iznenadili biste se.

Povijesna četvrt Speicherstadt svjedok je naglom razvoju međunarodne trgovine na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a razvila se na rijeci Elbi. Točnije, na drvenim stupovima od hrasta koji stoje uronjeni u vodi. Arhitekt Andreas Meyer zaslužan je za prepoznatljiv neogotički izgled skladišta podignutih od crvene opeke.

Hamburg je u to vrijeme bio slobodna luka, a Speicherstadt je bio slobodna zona u kojoj se prenosila roba bez plaćanja carine, od čaja i tepiha do tehničke opreme i uređaja. Cijelo područje dovršeno je uoči Prvog svjetskog rata, no već Drugi svjetski rat donio je razaranje i uništenje brojnih objekata.

U novije vrijeme lokalne vlasti investirale su u obnovu naselja koji danas privlači sve više turista. Da grad skladišta može ponuditi nešto i turistima, svjedoči jedno od najstarijih skladišta, Kaispeicher B, koji je pretvoren u Međunarodni pomorski muzej. Isto tako, ovdje možete obići i Njemački muzej carine, a svojevremeno se tu nalazio i Muzej Afganistana.

Prije 20 godina podignuta je i Hamburška tamnica, svojevrsni muzej mračne povijesti Hamburga u kojem možete vidjeti kako su se nekad iznuđivala priznanja od optuženika za šverc robe, pronaći put kroz veliki požar koji je zahvatio Hamburg 1842. godine ili doživjeti ulice grada u vrijeme kada je Hamburgom harala kuga. Tu su još i kolera, poplave, inkvizicija… Sve u svemu – veselo!

Nije ni čudno što je UNESCO uvrstio Speicherstadt na popis mjesta svjetske baštine u Europi. Čak i ako nemate vremena obilaziti skladišta i muzeje, prošećite barem kroz dugačke kanale grada skladišta u kojima još možete vidjeti stare povijesne brodove, riječku policijsku stanicu i tzv. Vodeni dvorac. Malo drugačije vrste, ali i dalje – romantika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju