Jedna od najljepših atrakcija Rima poznata nam je iz starog romantičnog filma „Praznik u Rimu“ s Audrey Hepburn. U njemu ona jede sladoled na tzv. Španjolskim stepenicama ispod crkve Trinita dei Monti, a zahvaljujući filmu stepenice su stekle još veću, svjetsku slavu.

Riječ je o 135 stepenica koje povezuju Španjolski trg sa spomenutom crkvom, izgrađenih u prvoj polovici 18. stoljeća u baroknom stilu. Naziv „španjolske“ su dobile jer su zapravo izgrađene kako bi povezivale španjolsku ambasadu i crkvu.

U vrijeme gradnje bile su to veličanstvene i široke stepenice kakve nisu mogle često biti viđene u Europi. Cijeli prizor uljepšan je raskošnom fontanom čudnog imena Fontana della Barcaccia ili „ružni brod“ jer nalikuje na brod koji tone.

Osim što služe kao mjesto nalazaka prijatelja, obitelji i zaljubljenih parova, stepenice pružaju dovoljno prostora za boravak na njima. Ovdje ćete zateći brojne Talijane i turiste koji opušteno sjede i uživaju, slikare koji slikaju, a ponekad je ovo i mjesto lijepih kulturnih događanja.

Da ne biste zauzimali prostor cijeli dan, pobrinuli su se trgovci i ugostitelji. Miris talijanske kuhinje namamit će vas u obližnje restorane i taverne, a izlozi sa slavnom talijanskom modom privući će šopingoholičare kojima Španjolske stepenice dođu kao dobar orijentir kada je u pitanju potraga za dobrim talijanskim krpicama.

Kraljica dugih cesta: Svi putevi vode u Rim, ali Apijski put je najljepši Apijski put, Italija - 1 Apijski put, Italija - 2 Apijski put, Italija - 3 +4 Apijski put, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju