Mladići su stigli i to s puta dugog tisuću i sto kilometara. Jedan od njih kaže kako ne posjeduje riječi kojima bi opisao ono što osjeća. Jer on je uz pomoć prijatelja Sergia, iako potpuno slijep, uspio u dva mjeseca propješačiti od Prevlake na jugu Hrvatske do rta Kamenjak u Istri.

"To je jedno iskustvo koje me stvarno ispunilo veseljem, srećom, upoznao sam toliko dobrih prijatelja, i tko želi smršaviti neka ide na Via Adriaticu, ja sam smršavio dvanaest kila“, priča nam planinar Feručo Lazarić.

Hodali su šezdeset dana, a ovisno o uvjetima na dan su odrađivali petnaest do četrdeset kilometara, a u svakom trenutku imali su i pomoć vodiča na stazi. S 25 kilograma na leđima prošli su četrnaest planina, dvanaest rijeka, dva jezera i sedam županija.

I svaku od njih ovaj je slijepi planinar, kaže, vidio. Jer dva mjeseca ljepote prirode upijao je očima prijatelja. Kaže kako, iako ne vidi, prirodu doživljava dublje. Zvuk ptica, šumove i vodu, travu i mirise…

"Samo mu treba opisat, onda kad bi došli na neki vrh, ili na lijepi vidik, ja bi mu to opisivao, sve mu lijepo objasniš i on to sebi zamisli u svojoj glavi i on je sretan", objašnjava njegov suputnik Sergio Ostović.

Stazu je ove godine završilo tek deset ljudi, a Feručo je jedina i prva slijepa osoba kojoj je to pošlo za rukom. Vodič Zlatko Mihocek govori kako su imali i kiše i lijepog vremena, no kako nije bilo lako jer je riječ o ljudima koji nisu bili za dugometražne staze pa je moralo biti prilagodbi i mučili su se na početku.

"Ima noge, ima hod, stabilan je, ima stabilnost da može hodati skoro kao normalni ljudi, ako vodič pravovremeno reagira da se on može opustiti i imati slobodu koraka“, govori vodič David Jovanović.

Koraka kojih će, napominje Feručo, biti još za tisuće kilometara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju