Veliki broj gradova diljem svijeta može se pohvaliti nevjerojatno efikasnom mrežom javnog prijevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da doista doživite grad svakako je pješačenje. Zahvaljujući hodanju bolje ćete upiti atmosferu, razgledati arhitekturu i možda usput otkriti neka manje poznata mjesta, za koja niste ni znali da postoje.

Ipak, neki su gradovi puno bolja mjesta za šetnju od drugih. Kako bi to dokazali, na stranici Compare the Market AU proveli su istraživanje. Ono je između ostalog, donijelo brojke o prosječnoj količini padalina, broju pješačkih staza, sigurnosti, cijenama javnog prijevoza te mjestima gdje automobilima pristup nije dozvoljen – kako bi se vidjelo koji su gradovi najprohodniji i koje možete obilaziti pješke relativno mirno.

Zahvaljujući svom središtu grada idealnom za pješake, visokoj razini sigurnosti i gotovo nestvarnih 1400 kilometara biciklističkih staza, München je zaradio laskavu titulu grada najboljeg za pješake. Na drugom mjestu je Milano, koji ima još impresivnijih 1900 kilometara biciklističkih staza, a na trećem Varšava, gdje 74 posto stanovništva živi unutar 1 kilometar od prostora bez automobila.

U istraživanju, Europa dominira nad svim ostalim kontinentima, a Tokio je jedini neeuropski grad, smješten na šestom mjestu. Japanska prijestolnica ima uvjerljivo najveći broj pješačkih staza, pa je njen plasman i više no zaslužen.

U TOP 10 još su se našli Helsinki, Pariz, Madrid, Oslo, Kopenhagen i Amsterdam.

6 odličnih prijedloga za mini odmor na Starom kontinentu Helsinki, Finska Porto - 1 Wroclaw - 5 +2 Viscardigasse - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju