Galerija Planinarenje, pješačenje, trčanje: Izaberi stazu i istraži najljepše vidikovce, prirodne fenomene i arheološka nalazišta Zlatne Slavonije Planinarenje, pješačenje, trčanje: Izaberi stazu i istraži najljepše vidikovce, prirodne fenomene i arheološka nalazišta Zlatne Slavonije Čist zrak i priroda koja oduzima dah! Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu. Vrhovi koji oduševljavaju pogledom! +8 Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu.

Slavoniji često tepaju da je ravna i plodna, da se u njoj sastaju plavo nebo i žuto žito. Kao ono u pjesmi Dragutina Tadijanovića u kojoj se prisjeća svog djetinjstva u Slavoniji i veliča sve ono što ta visoka žuta žita simboliziraju – prirodu, selo, način života i njegovo odrastanje.

Planinarenje na Papuku Planinarenje na Papuku (Foto: TZ Zlatni Papuk/PR)

No Slavonija ima i svoje gore koje čuvaju ravnicu. Tu su čuvari Zlatne SlavonijePsunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora. Tu je više od 400 kilometara planinarskih staza, arheološka nalazišta, prirodni fenomeni, predivne gorske doline, najljepši vidikovci.

Požeško-slavonska županija raj je za planinarenje, pješačenje, trčanje. Pet njezinih visokih čuvara, pet gora, izazov su i za najiskusnije planinare. Oni s puno kilometara u gojzericama neće odoljeti najvećem izazovu – Slavonskom planinarskom putu dugom oko 320 kilometara. Od 1957. godine kada je otvoren samo desetak planinara prošlo ga je odjednom. Za pothvat vrijedan divljenja koji mijenja život trebalo im je devet dana. Za planinarsku značku treba obići 31 od 35 kontrolnih točaka i najviše vrhove Psunja, Dilj gore, Požeške gore, Krndije i Papuka.

Vrhovi koji oduševljavaju pogledom! Vrhovi koji oduševljavaju pogledom! (Foto: Denis Peroš/PR)

Čeka vas više od 400 kilometara planinarskih staza

Ako nemate toliko vremena na raspolaganju (pronađite ga jer svakim korakom upijate ljepotu kojom ste okruženi sa svih strana. Iako vas prati cvrkutanje ptica, uživate u miru i tišini duha i tijela koji vas zauvijek preporode), zadovoljite se dnevnom avanturom dugom 34 kilometra. Riječ je o Požeškoj planinarskoj obilaznici na Požeškoj gori sa šest kontrolnih točaka. Čist zrak, priroda koja oduzima dah sa svakim prijeđenim kilometrom i osmijeh na licu unatoč umoru – to vam možemo garantirati!

Za malo manje optimistične idealne su kraće staze poput Ceste ruža i vina. Spoj kulture, prirodnih ljepota i enologije dočekat će vas na stazi koja kreće iz središta Pleternice i vodi do vinorodnog brda Starac na 347 metara nadmorske visine. Staza je duga 3,5 kilometara, a pogled s vrha koji se pruža na pleterničke ravnice i šume vrijedan je svake kapi znoja. Možete krenuti i Stazom sokola, koja spaja centar Požege i vidikovac Sokolovac na Požeškoj gori.

Planinarenje na Papuku Planinarenje na Papuku (Foto: TZ Zlatni Papuk/PR)

Slavonija kakvu još niste upoznali nudi se kao na dlanu! Omanovac na Psunju omiljeno je planinarsko izletište u Hrvatskoj, 8 kilometara od Pakraca. Planinarski dom Omanovac, u kojem je šezdesetak ležajeva, proglašen je 2014. godine najboljim planinarskim domom HPS-a. S društvom možete uživati u roštiljanju, zaigrati nogomet, okušati se u 3D streličarstvu ili samo leći na travu, zatvoriti oči i prepustiti se uživanju.

Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu. Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu. (Foto: Denis Peroš/PR)

Prekrasne rute za pješačenja i trčanje bez obzira na godišnje doba

Zlatna Slavonija ostavlja bez daha na svakom koraku. I znate što? Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu. Onu u kojoj ćete iza sebe ostaviti sav nakupljeni teret i obveze, onu u kojoj ćete se samo prepustiti prirodi. Rute su kružnog oblika, te su prilagođene za različite tipove kondicije.

Ako se tek upoznajete s onim koliko možete i što možete, krenite s najlakšom kružnom rutom – Walk&Run trail Omanovac na Psunju iznad Pakraca, sa startnom pozicijom ispred planinarskog doma. Dugačka je nešto više od šest kilometara, bez puno uspona. Uživajte u hladovini bukove šume i upijajte ljepotu kojom prolazite.

Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu. Bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji, sigurno ćete pronaći pješačko-trkačku rutu po svom guštu. (Foto: Denis Peroš/PR)

Posebno drage svim zaljubljenicima u trčanje i pješačenje, ali i vino dvije su rute – Walk&Run wine trail Kutjevo i Walk&Run trail Starac. Obje su srednje težine, prva za kilometar duža od druge. Vode vas kroz poznata hrvatska vinogorja i naglašavaju vinarsku orijentaciju toga kraja.

Oko devet kilometara duga kružna ruta Walk&Run trail Požega dužinom je srednje zahtjevna, ali zbog dva teža uspona bit će primjerenija iskusnijim pješacima. Krećete se planinarskom stazom za Vrhovački grad prema Domovinskom križu, s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Požegu i okolicu. Taj je dio i najnaporniji jer se u kilometar i pol puta savladava 170 metara nadmorske visine. Dodatni savjet – nemojte zaboraviti stati pored polja lavande i upiti miris tih ljubičastih cvjetova.

Ako vam je Walk&Run trail Požega zahtjevan zalogaj, posvetite se obilasku Požege. U obilazak krenite s Trga Svetog Trojstva s prepoznatljivim baroknim boltama. Franjevački samostan i crkva sv. Duha, Požeška biskupija, katedrala sv. Terezije Avilske i Dijecezanski muzej samo su neke od prepoznatljivih zgrada koje kreiraju jedinstveni barokni ambijent grada koji je oduvijek bio središte političkog i kulturnog života tog dijela Slavonije.

Istraži Požegu! Istraži Požegu! (Foto: Borna Subota/PR)

O svemu što vas je zanimalo o Požegi – kako se nekada živjelo, što se jelo, što je proslavilo baruna Trenka – odgovore možete dobiti u atraktivnom Centru za posjetitelje Požeška kuća u baroknom središtu grada. Zabavite se na pijanom biciklu, izazovite baruna Trenka na dvoboj, kreirajte slastice i provjerite koliko toga znate o čokoladi, koja je uz vino zaštitni znak Požege.

Poseban izazov je gotovo osam kilometara duga kružna staza Walk&Run trail Lapjak u Velikoj. Zbog savladavanja gotovo 400 metara nadmorske visine spada u kategoriju teških. No, vjerujte, vrijedi svakog koraka i onda kada noge ne žele dalje, kada ubrzano dišete, kada se znoj cijedi s čela. Zauzvrat ćete dobiti nezaboravan doživljaj šetnje kroz Veliku, prekrasno pitoreskno mjesto podno Papuka, kroz poučnu stazu Parka prirode, pored Starog grada Velika, preko Tauberovih stijena, vrha Lapjak, pored adrenalinskog parka Duboka i aquaparka Shhhuma. Idete, zar ne?

Uživajte u dobroj glazbi na obroncima Požeške gore! Uživajte u dobroj glazbi na obroncima Požeške gore! (Foto: Getty Images)

Skoči i reci – HOPA!

Zlatna Slavonija ne poznaje samo vino i čokoladu, izazovne planinarske staze i atraktivne pješačko-trkačke rute. Poznaje i dobru glazbu! 14. i 15. lipnja u Požegu se vraća punk-rock festival HOPA (Hill Open Air Fest). Požeškom gorom (Grožđanski put) odjekivat će žestoki riffovi, pa se potrudite ne propustiti spektakl o kojem će se dugo pričati. Očekuju se dva dana dobre zabave, s nizom koncerata i događanja.

"Ja bih volio da svi oni koji dođu ovamo narednih dana osjete ono što mi osjećamo svaki put kad dođemo. Dakle, to je jedno opuštanje. Ovdje smo na nekoliko minuta od grada, a zaista kao da smo otišli ne znam koliko daleko", ispričao nam je Slavenko Čuljak, suradnik festivala.

Slavenko Čuljak, HOPA festival Slavenko Čuljak, HOPA festival (Foto: In Magazin)

U petak se očekuje veliki SPOK Open Air Party, a u subotu događanja počinju od 18 sati prijenosom na videozidu prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu protiv Španjolske. Nakon utakmice i glasnog navijanja slijedi koncertni niz (Atheist Rap, OSA, Savršeni marginalci, Kombinator…) i kako sami organizatori kažu – dobra, dobra zabava.

"Vi ne možete organizirati nešto ovakvo i biti u ovom prostoru, a da ne poštujete ovaj prostor i da ga ne vidite kao budućnost, kao neki zalog koji moramo čuvati i razvijati", dodao je Slavenko.

U subotu 15. lipnja na obroncima Požeške gore održat će i HOPA Rock&Run Cener Trail, s početkom u 10 sati. Utrka je dio rock-festivala, a svi sudionici utrke imaju besplatan ulaz na oba dana festivala. Staza se spušta i penje prekrasnim brežuljcima prolazeći kroz vinograde i šumske putove obroncima Požeške gore. Priroda i glazba, ima li bolje kombinacije?

Nakon svega, jedino vam preostaje pronaći slobodan vikend. Lokaciju već imate. Zove se Zlatna Slavonija. I opravdava svoje ime. Ono što ćete putem doživjeti uistinu zlata vrijedi.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Turistička zajednica Požeško-slavonske županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju