Put zdravlja i prijateljstva – stoji na tabli kraj ceste koja označava početak jedne lijepe istarske avanture. A ta avantura zove se Parenzana, biciklistička staza koja u Hrvatskoj prolazi sjeverozapadnim dijelom Istre, povezujući mjesta kao što su Buje, Grožnjan, Motovun, Višnjan i Poreč.

Makadamska ljepotica nastala je na temeljima nekadašnje stare pruge Poreč – Trst, pa tako mjestimično prolazi i kroz tunele koji su osvijetljeni.

Dugačka je 80 kilometara i premda je (samo) srednje zahtjevna, ako želite doživjeti usputne ljepote „kako spada“, savjetujemo vam da podijelite ovo putovanje na dva ili više dana. Putem možete pronaći lijepu ponudu pansiona i smještaja s doručkom koji su već navikli na goste na dva kotača, pa ćete vi i vaš ljubimac biti u dobrim rukama.

Bilo bi šteta projuriti kraj ovako lijepih destinacija bez da zastanete i udahnete ih na trenutak, dva, tri… A evo što vam donose neke od njih:

Plovanija i Buje

Početna točka Plovanija spada pod općinu Buje, a ubrzo stižete i u gradić Buje poznat po krajobrazima ispunjenim vinogradima i maslinicima. Osim biciklističke staze, ovdje možete istražiti i vinske ceste te ceste maslinovog ulja. Iz ovih krajeva potječe i poznato pivo San Servolo koje je ime dobilo po svecu zaštitniku Buja.

Pogled na Buje iz restorana Pogled na Buje iz restorana (Foto: Nova Studio)

Grožnjan i Motovun

Dva slikovita gradića na vrhovima brda već su toliko puta ovjekovječena na fotografijama očaranih izletnika, da možda imate osjećaj da ih poznajete iz prethodnih života. Grožnjan osvaja svojim starim kućicama i katedralom iz 14. stoljeća, a u blizini se nalaze ostaci rimske palače. Dok on svake godine osvaja publiku jazz festivalom, Motovun je dodatnu slavu stekao Motovun film festivalom. A zbog šume bogate tartufima koja ga okružuje, svakako svratite u domaće konobe i počastite se.

Vižinada

Kao da je stala u vremenu, na najljepši mogući način, Vižinada izgleda poput romantične srednjovjekovne kulise. Gotička crkva s kamenom glavom na pročelju, prema legendi, prikazuje hunskog vojskovođu Atilu, a spominjao ju je u svojim zapisima i Jules Verne. U jednoj od uličica rođena je i slavna balerina Carlotte Grisi koja je u 19. stoljeću u baletnim cipelicama osvojila pozornice Europe.

Višnjan

Na ulazu u Višnjan osjetit ćete na sebi poglede magaraca i boškarina koji s polja radoznalo gledaju tko im dolazi u goste. Ovo mirno mjestašce najpoznatije je po zvjezdarnici koja se nalazi oko 3 kilometra od centra Višnjana. Iako je malena, istaknula se svojim djelovanjem i otkrićima i zauzela jedno od vodećih mjesta u svijetu.

Poreč

Stare rimske ulice još su očuvane u svom izvornom obliku, tu su i stari rimski forum, Neptunov hram, srednjovjekovni bedemi i kule, palače i sabornice u koje treba zaviriti, a jedan od najljepših spomenika ranobizantske umjetnosti zaštitio je UNESCO – riječ je, naravno, o Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Čitava lepeza atrakcija očekuje vas na zadnjoj točci prekrasne biciklističke staze.

Poreč - 3 Poreč - 3 (Foto: Getty Images)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju