Pronašli smo novu definiciju smaragdne boje i zove se slap Virje. Unatoč tome što je malen i skriven, neki ga zovu najljepšim slapom u Sloveniji – a možda upravo to pridonosi njegovu šarmu. Nalazi se ispod rijeke Glijun, tj. pod obroncima planinskog lanca Kanin na sjeverozapadnom dijelu Slovenije.

Glijun se slijeva u 20 metara širok i 12 metara visok niz manjih slapova koji tvore bazen prekrasne smaragdne boje. No premda se ovo čini kao dobra ideja za osvježenje, imajte na umu da je zbog topljenja snijega s okolnih planina voda prilično hladna, a kupanje pod slapovima nije dopušteno.

To ne sprječava posjetitelje kojima je i uživanje na ''sigurnosnoj distanci'' i lijepim fotografijama razlog za dolazak. Do slapova se može doći pješke jednom od pješačkih tura, biciklom, ali i autom preko naselja Plužna, iako je lokalna cesta prilično uska.

Najbolje je vrijeme za posjet u kasno proljeće kada se otapa snijeg ili jesen kada padaju kiše, pa vodostaj postaje veći, a prizor impresivniji.

Glavna cesta koja prilazi naselju prolazi prekrasnom dolinom rijeke Soče, koju s punim pravom nazivaju Smaragdni put. Nedaleko od ceste, pa čak i vidljiv s te udaljenosti, nalazi se poznatiji slap Boka. Put do njega zahtjevniji je, pa se većina posjetitelja radije odlučuje za pogled na slap s obližnjeg vidikovca.

Okolna priroda pogodna je i za nezahtjevno pješačenje, kao i adrenalinsko penjanje po strmim liticama.

U neposrednoj je blizini i pustolovni park Srnica kraj grada Bovec - idealan za ljubitelje prirode, obiteljske izlete, ali i one koji traže malo više adrenalina. Riječ je o vodećem lokalnom centru za adrenalinske sportove, pa se ovdje možete okušati u planinarenju, bicikliranju, vodenim sportovima i zip-lineu. Postoje brojne agencije koje će se pobrinuti za vašu adrenalinsku avanturu, a na usluzi je uvijek i vodič koji vodi računa o zaštitnoj opremi i planu kretanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju