Iako su se stavovi prema LGBT osobama drastično promijenili tijekom posljednjih dvadesetak godina, mišljenja se itekako razlikuju u državama diljem planete. Naime, i dalje se negdje mogu doživjeti neugodnosti, što vam na putu apsolutno, nije potrebno.

Stoga je stranica My Dating Adviser provela istraživanje i rangirala najbolje zemlje za putovanja LGBT osoba usporedivši 34 zemlje diljem svijeta temeljem osam različitih faktora: prihvaćenost u društvu, pravo na seksualne aktivnosti, prava građanske zajednice, bračna prava, prava na usvajanje, služenje vojske, zakoni protiv diskriminacije te zakoni o rodnom identitetu.

Ovisno o tome kako se koja zemlja „snašla“ prema ovom pokazateljima, bodovana je do maksimalnih 100 bodova. Prvih deset zatvaraju Argentina, Brazil, Australija, Kanada i Njemačka, a pet najboljih odredišta redom se nalaze u sljedećim retcima.

5. Ujedinjeno Kraljevstvo (95,7 bodova)

Na petom mjestu smjestilo se Ujedinjeno Kraljevstvo. Gradovi poput Manchestera, Blackpoola i Brightona imaju prilično živopisne queer scene, a glavni grad London od davnih je dana poznat, između ostalog, i po snažnoj gay sceni. Različite regije su legalizirale i brakove, a društvena prihvaćenost iznosi visokih 86 posto.

4. Francuska (95,8 bodova)

Istospolne zajednice ovdje su dozvoljene još davne 1791. godine, služenje vojske i pravo na usvajanje se podrazumijevaju, tako da uopće nije čudan ovako visok plasman Francuske. Zemlja koja se diči sloganom „Sloboda, bratstvo, jednakost“, očito te vrijednosti, u ovom segmentu, i živi.

3. Španjolska (96,7 bodova)

Ova država se može podičiti da je prilično otvorena, te je društvena prihvaćenost LGBT osoba na visokih 89 posto, što govori o Španjolskoj kao o jednoj od najprijateljskijih gay destinacija. Istospolni brakovi legalizirani su još davne 2005. godine.

2. Nizozemska (97,6 bodova)

Radi se o jednoj od najliberalnijih zemalja na svijetu, tako da, kad su prava istospolnih osoba u pitanju, ni tu nema iznenađenja. Prihvaćenost je preko 90 posto, a Amsterdam je odavno jedan od najprijateljskijih gradova s brojnim gay klubovima, trgovinama, saunama...

1. Švedska (98,2 bodova)

Nije iznenađujuće što su se prvi na listi našli Šveđani. Prava LGBT osoba u ovoj zemlji su među najnaprednijima, a bilo kakva homoseksualna diskriminacija se kažnjava. Sve to dovelo je do prihvaćenosti u društvu od 94 posto, a i Stockholm se svake godine održava velika parada ponosa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju