Tko god je ikad posjetio Dolomite, zna kako je ovaj planinski lanac veličanstven. Ovdje možete tumarati ne danima, već mjesecima, a ovo su samo neke od tura koje se isplati napraviti!

Najbolje kratke ture

1. Jezero Tovel

Ova je staza duga 4,2 kilometara i a ukupna je nadmorska visina 180 metara. Prati jezero Tovel u parku Adamello - Brenta i za nju ne trebate biti iskusan planinar. Bez posebne žurbe prehodat ćete ju za oko sat i pol a tijekom šetnje možete uživati u prekrasnim pogledima na jezero i na okolnu šumu. Ljeti se oni hrabriji posjetitelji odlučuju i na kupanje u jezeru!

2. Passo Rolle do Baite Segantini

Jedna od najikonskijih dolomitskih staza počinje u Passo Rolle (1960 m nadmorske visine) i završava u Baiti Segantini (2181 m nadmorske visine). Trajanje šetnje je oko 2 sata tijekom kojih ćete preći 6 kilometara dugu kružnu stazu. Staza ne zahtijeva preveliku kondiciju ali treba voditi računa o tome da planinarske kuće nisu stalno otvorene te ćete možda morati ponijeti hranu i vodu sa sobom.

Najbolje cjelodnevne ture

3. Od Campitello di Fassa do Sassopiatto

Sassopiatto je jedna od najljepših staza u Dolomitima a prolazi planinom koja nadgleda Švicarske Alpe. Početak je u gradiću Campitell di Fassa iz kojeg se žičarom penje do Col Rodelle (2298 m). Od tamo kreće staza posvećena saksonskom kralju. Sama tura traje oko 4 - 5 sati, prepuna je prekrasnih pogleda i obuhvaća mnoge planinske vrhove. Završava na 2681 metara kod planinarskog doma Toni Demetz od kuda se cestom treba spustiti do žičare Col Rodella.

4. Jezero Sorapis

Put do jezera Sorapis jedna je od najljepših staza u Dolomitima, a samo jezero je bajkovito i čarobno. Na putu do njega proći ćete šumama i proplancima, tipičnim dolomitskim krajolikom. Najlakše ćete doći krenete li iz Cortine d'Ampezzo. Sama šetnja traje oko 4 sata ali je mjesto toliko lijepo da se isplati za njega izdvojiti cijeli dan.

5. Camino San Vili

Camino, odnosno staza San Vili proteže se između Madonne di Campiglio i grada Trento. Staza nije inicijalno bila hodočasnički put ali otprilike prati put mučenika Sv. Vigilija iz Trenta. Riječ je o jedinstvenoj stazi koja se može prehodati u oba smjera, ali smjer iz Madonne prema Trentu je uglavnom nizbrdo pa je nešto jednostavniji. Zastanite u gradiću Pinzolo u kojem se nalaze prekrasne oslikane crkve a tamo možete i kušati lokalno jelo strangolapreti.

Najbolje višednevne rute

6. Kule Vajolet

Ako se želite uputiti u samo srce Dolomita, ova je ruta idealna za vas. Riječ je o 6 planinskih vrhova na granici Trentina i Južnog Tirola. Ova je staza za one s boljom kondicijom jer ćete se na njoj stvarno napješačiti. Dva bi dana trebala biti dovoljna za pokoriti ovu stazu, a prenoćiti možete u Rifugio Re Alberto, mjestu s kojeg možete uživati u fenomenu „enrosadira“. Naime, kod izlaska i zalaska sunca planina se doima ružičastom.


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju