Jet lag je prolazan klinički sindrom koji se javlja kao odgovor na remećenje fizioloških bioloških ritmova i uobičajeno rezultira simptomima kao što su umor, nesanica i drugi poremećaji. Tijelo ima prirodni 24 satni ciklus pod nazivom 'Cirkadijski ritam' koji nam govori kada jesti, spavati, čitati knjige o seksualnim odnosima i kako ne zatrudnjeti. Dobro, osim ovog zadnjeg.



Jet lag nam poremeti 'unutarnji zen' i to obično traje jedan dan ako putujete na zapad, i dan i pol, kada putujete na istok Zemlje. A kako možete ublažiti simptome?

1) Pokušajte se unaprijed prilagoditi
Može biti zbunjujuće, ali prerasporedite svoje aktivnosti tri dana prije polaska. Na primjer: pođite na spavanje sat vremena ranije svake noći i ustanite isto toliko ranije sljedećeg jutra, i pokušajte jesti u približno isto vrijeme u koje ćete jesti kada otputujete na odredište.

2) Spavajte, spavajte, i još malo spavajte
Spavajte koliko god možete. To vam je slično kao kad vjeverica skuplja orahe za zimu. Što ste više spavali prije leta, nedostatak sna će manje utjecati na vas.

3) Kavicaaa!
Ako vaše putovanje traje kraće od 48 sati ne trošite vrijeme na prilagođavanje. Rješenje je kava. Puno kave!

4) Kažite doviđenja alkoholu
Iako je alkohol sedativ koji smo skloni konzumirati prije leta ne bi li nas malo opustio – on će u stvari simptome jet laga učiniti još gorim. Osim dehidracije tu je i mamurluk koji svakako želite izbjeći.

5) Isto vrijedi i za kofein
Ono što smo upravo rekli o kavi za kratke izlete - potpuno zaboravite u slučaju putovanja na veće udaljenosti.

6) Jedite pametno
Rezultati istraživanja su različiti kada je u pitanju hrana. Pa ćemo ići na sigurno i savjetovati vam: Jedite zdravo! Jedni preporučuju salate i voće umjesto teške avionske hrane, drugi preporučuju baš tu hranu, ali u ono vrijeme kada biste je jeli i kući. Ali neka istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane u neuobičajeno vrijeme ima za posljedicu težu probavu... Što smo vam rekli - svatko ima drugačije mišljenje.

7) 'Prosvijetlite' se
Ne, ne tako. Najbolje što možete učiniti za svoje tijelo kada putujete na Istok je izložiti se svjetlu što je ranije i češće moguće. Kad putujete na Zapad, činite to u sumrak i tijekom ranog dijela večeri. Zbunjeni? Kad putujete na Istok, nosite sunčane naočale tijekom leta kako bi smanjili intenzitet svjetla. Kada stignete na odredište prepustite se jakom jutarnjem svjetlu da što prije prilagodite tijelo na novo vrijeme buđenja. Uglavnom, sretan vam put i uživajte punim plućima!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju