Jonski otoci, Grčka
Pravo mjesto za početak istraživanja grčke obale. Počnite od Krfa ili Lefkade, i laganom plovidbom krenite u obilazak svih sedam velikih otoka. Očekuju vas luke prepune šarenih ribarskih brodica, naselja od bijelih kućica i prekrasne plaže.

Azori, Portugal
Azori su skupina manjih otoka koji se nalaze u Atlantskom oceanu. Ovo vulkansko otočje poznato je po bujnoj vegetaciji i zelenilu, te po dramatičnim, skoro svemirskim krajolicima. Savršeno za istraživanje brodom. Udaljenost od kopna samo je plus jer nećete naići na mase turista kako se tiskaju na plaži, a postoji i velika šansa da naletite na kita ili skupinu delfina.

Dalmatinska obala
Što teći o dalmatinskoj obali osim da je - predivna. Pravi mediteran kakav bi trebao biti. Prekrasne plaže i tradicionalni način života nešto je što privlači mnoge turiste. Imamo čak 1185 otoka što nam obalu čini jednom od najpoželjnijih destinacija za jedrenje, a svakako su najljepše skrivene uvale u kojima nema turista.

Baltičko otočje, Njemačka i Skandinavija
More koje se nalazi između Skandinavije, europskog kopna i danskih otoka prožeto je mnogim krajolicima koji su najljepši kada se gledaju s pučine. Iako većina od nas nikada ne bi pomislila da je Njemačka idealna destinacija za obilazak otoka - to u stvari je tako. Počnite u Stralsundu gdje će vas zadiviti prekrasni krajolici otoka Hiddensee i napuštene bijele plaže otoka Rugen. Svoje putovanje produžite prema štokholmskom arhipelagu i danskim otocima kako biste uživali u prizorima divljih konja što slobodno trče kroz zelenilo.

Otočje Sporadi, Grčka
Još jedno otočje iz Grčke se našlo na ovom popisu jer to jednostavno - zaslužuje. Ovi otoci nalaze se u istočnu obalu Grčke. Točno je jedanaest otoka koji su bogati zelenilom i šumama na kojima se život odvija još uvijek na tradicionalan način.

Francuska rivijera
Mnogi će reći da je blistavi jug Francuske žrtva svoje vlastite popularnosti, ali je svejedno jedna od najljepših obala Europe, ako ne i svijeta. Svoju pustolovinu možete započeti lovom na slavne osobe u Saint-Tropezu i nastaviti prema Cannesu i Monacu.

Obala uz Napulj, Capri i Amalfi, Italija
Ovo je definitivno najunikatnija obala u Europi. Sunčane obale, predivni gradovi, pregršt hrane i vina, te prelijepi otoci Italije. Svakako stanite na slavnom Capriju, vulkanskoj Ischiji i prekrasnom Positanu.

Turska plava obala
Ovaj dio Europe poznat je po drevnim amfiteatrima, stjenovitoj obali i osunčanim selima. Stanite na jednoj od mnogih pješčanih plaža kako bi se okupali ili ronili. Svakako vam preporučujemo da stanete uz obalu tradicionalnog otoka Leros.

Dorset i istočna obala Devona, Engleska
Iako nećete uvijek naići na lijepo vrijeme ovaj dio UK po ljepoti je jednak mnogim drugim obalama u Europi. Kada plovite uz ovu obalu imat ćete osjećaj kao da se nalazite u nekom prethistorijskom parku. Neke formacije stijena stare su i preko 185 milijuna godina. Ova obala nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Baleari, Španjolska
Iako su prepuni turista, Baleari su i dalje jedna od najljepših europskih destinacija za jedrenje. Ova skupina otoka uključuje Ibizu, Mallorcu, Menorcu i Formenteru. Iako je ova obala svjetski poznata po svojim partijima, lako ćete naći neku usamljenu uvalu u kojoj ćete se moći u miru opustiti i uživati u prekasnom plavom moru.

Korzika, Francuska
S preko 200 plaža, obalnim resortima i toplim danima, Korzika je jedna od najčuvanijih tajni zapadnog Mediterana. Dovoljno je izolirana da nije pretrpana turistima, tako da možete očekivati tradicionalni način života s puno mira i tišine. Obala je prepuna prirodnih plaža i skrivenih uvala.

Fjordovi, Norveška
Jedrenje ovim uvalama pružit će vam krajolike koji oduzimaju dah. Fjordovi su već davno uvršteni na svjetski popis baštine, a nastali su kretanjem ledenjaka. Mirna plava voda nježno oplakuje zelene obale koje se nalaze ispod ogromnih granitnih planina. Pitoreskna sela uz obalu jednostavno će vas ostaviti bez daha, a ovce koje se bezbrižno pasu pravi su ukras na zelenim pašnjacima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju