Pješačenje

Preikestolen je zapanjujuća, 8 km duga staza, koja će vas dovesti do istoimene litice. Trebat će vam 40 minutna vožnja trajektom od Stavangera do Taua i još 25 minuta autobusom do početne točke staze. Staza je pogodna za sve šetače, bez obzira na spremu, ali je ipak najbolje da se uputite dok ima danjeg svjetla, kako ne biste zalutali u šumama i močvarama kroz koje morate proći da biste došli do litice.


Kroz grad
Gamle Stavanger je stari dio grada, koji se nalazi u neposrednoj blizini luke. Njegove uske, popločane ulice dom su ta 173 pomno izgrađene, bijele drvene kuće koje datiraju iz 1700. godine i smatraju se najstarijim preživjelim drvenim kućama u Europi. Ove kuće nude uvid u to kako je život izgledao tijekom 18. stoljeća.


Posjetite muzeje
Možda jedno od najbizarnijih mjesta za posjetiti je norveški muzej konzerviranja, koji dokumentira Stavanger kroz povijest konzervi, i daje uvid o proizvodnji konzervirane ribe. Zajedno s antiknim strojevima iz kasnih 1800-tih, crno bijelom filmu i dimu iz pećnica, muzej pokazuje kakav je bio život u Stavangeru prije nego je nafta počela dominirati svijetom. I norveški Naftni muzej nalazi se u ovom gradu a nudi interaktivne izložbe o tome kako su se iskorištavali nafta i plin, te prikazuje kako je izgledao život na naftnim platformama.


Gastronomija
Za doručak dimljena skuša, losos za ručak, a za večeru dagnje - riba se ovdje može, a i mora konzumirati za svaki obrok. Grad ima vitalnu gastronomsku scenu s mnogim izvrsnim restoranima duž rive i na ostatku obale. Cijene? Strašne, ali kad je tako lijepo...

 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju