1. Amazonska prašuma
Najveća prašuma na svijetu pokriva gotovo cijeli sjeverni dio Južne Amerike. Poznata je pod nazivom „Pluća Zemlje“ jer upravo je ona jedan od najvećih proizvođača kisika. Ima dijelova Amazonske prašume koji su još uvijek neistraženi, a dom je bogatom biljnom i životinjskom svijetu. Kroz Amazonsku prašumu teče jedna od najvećih rijeka na svijetu – Amazona.

2. He Long Bay u Vijetnamu
Ovo je jedan krajolik koji se ne može pohvaliti veličinom poput Amazonske prašume, no po ljepoti nimalo ne zaostaje. Nalazi se na gotovo svakoj razglednici koja poštom odlazi iz Vijetnama, a uvala je poznata i pod nazivom „zmajeva uvala“. Područje se sastoji od gotovo 2000 otoka, a cijelo je područje staro više od 20 milijuna godina.

3. Iguazu slapovi u Argentini, Brazilu i Paragvaju
Iguazu slapovi zaista su posebne ljepote. Njihova veličina, zvuk koji ostavljaju i snaga kojom odišu, naprosto oduševe svakog posjetitelja. Jedna od najvećih atrakcija slapova je i vožnja turističkim brodićem u podnožju koja će vam slapove otkriti iz jedne potpuno nove perspektive. Tu je i „Moonlight tura“ koja će na jedan novi način dočarati i ljepotu nebeskih prostranstava.

4. Otok Jeju u Južnoj Koreji
Vjerujemo kako nije baš puno ljudi čulo za ovaj otok koji je intrigantan već na prvi pogled. To je najveći i najjužniji otok Južne Koreje. Širine je 282 kilometara, a formiran je prije više od dva milijuna godina kao rezultat vulkanskih erupcija. Iz otoka se uzdiže i najviša planina Južne Koreje – Halla-san (1950m), a osim visina, otok simboliziraju i duge pješčane plaže koje su meta turista iz cijeloga svijeta.

5. Nacionalni Park Komodo u Indoneziji

Utemeljen ne tako davne 1980. godine, Komodo Nacionalni Park ima tri velika otoka, Komodo, Padar i Rincah, te 26 malenih otoka. Ukupna površina mu iznosi 1733 km2, a osnovan je radi zaštite najvećih svjetskih guštera Kongo Dragona i ostalih životinjskih i biljnih vrsta koje su od iznimne važnosti za eko sustav Zemlje.

6. Puerto Princesa podzemna rijeka na Filipinima
Ova rijeka nalazi se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 1999. godine, a dužine je svega 8,2 kilometara. Nalazi se 81 km ili 3 sata vožnje sjeverozapadno od glavnog grada Puerto Princesa i istoimene provincije Palawan, u blizini ribarskog sela Sabang. Do sada je utvrđeno 800 vrsta biljki iz 100 porodica, između ostalog nekoliko vrlo specijaliziranih vrsta kaktusa i 295 vrsta drveća (većina iz porodice Dipterocarpaceae) te 95 vrsta ptica, od kojih je čak 15 endemskih.

7. Table Mountain u Južnoj Africi
Planina Table je strmih padina, a ravne vršne površinu, te zbog toga ima naziv - Stol. Najpoznatiji vrhovi na planini su Signal Hill, Devil's Peak i Lion's Rump. Ispod planina nalazi se grad Kaapstad koji je smješten u blizini Rta Dobre Nade. Planina je dom brojnim afričkim životinjama koje tijekom cijele godine privlače i brojne turiste iz cijeloga svijeta. Osim planine Table, turisti ovaj kraj posjećuju i zbog predivnih plaža u Kaapstadu, no kako je more ondje nešto hladnije, a morski psi domaće životinje - nema baš kupanja...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju