Ono što ovu državu čini tako posebnom je njena priroda koja na preko više od sedam i pol milijuna kilometara kvadratnih donosi krajolike koje je teško opisati riječima. Sa 21 milijunom stanovnika, Australija je jedna od najrjeđe naseljenih država na svijetu sa svega 2 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Više od 60% stanovništva je koncentrirano u obalnim gradovima od kojih su najveći Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth i Adelaide, dok je glavni grad Australije Canberra. Danas vam nudimo trotjedni itinerar za upoznavanje istočne obale Australije, jer, budimo realni, i tri tjedna su premalo!

Sydney (3 noći)
Najmnogoljudniji i najstariji grad u Australiji, osnovan je 1788. godine. Sydney je ujedno i najpopularnije turističko odredište na kontinentu, a svoju popularnost može zahvaliti Olimpijskim igrama 2000. godine. Nikako nemojte propustiti posjetiti Sydneysku Operu izgrađenu u ekspesionističkom stilu, koja je ujedno na listi Svjetske baštine UNESCO-a, zoološki vrt, plažu Bondi...

Coffs Harbour (1 noć)
Ako imate vremena svakako vam preporučamo posjet Newcastleu ili Port Macquarieu, kao i Coffs Harbour. Odvezite se do Sealy Lookouta gdje vas očekuje spektakularan pogled na grad.

Byron Bay (2 noći)

Ovo je jedno od onih mjesta na kojima bi mogli ostati tjednima, a ne samo dvije noći. Najbolje ga je posjetiti u lipnju jer je jedno od najhladnijih mjesta u Australiji. Sjedite uz plažu, igrajte se fotografa ili jednostavno zaboravite na cijeli svijet, na ovom "kraju svijeta".

Brisbane (2 noćenja)
Sa 1.857.594 stanovnika treći je grad po veličini u Australiji, a nalazi se u jugoistočnom dijelu Queenslanda. Prije dolaska Europljana tu su živjeli Aboridžini koji i danas čine veliki dio stanovništva. Grad ima mnogo parkova i rekreacijskih zona, a značajno je i zaštićeno područje za koale Lone Pine Koala Sanctuary. Ako ćete se naći u Brisbaneu svakako posjetite i zvjezdarnicu Sir Thomas Brisbane i poznatu stijenu za penjanje - Kangaroo point.

Noosa Heads (2 noći)
Iako biste kraj Noosa Headsa mogli proći autom i ne zaustaviti se, napravili biste grešku svojeg života. Ovaj mali gradić prava je poslastica za sve ljubitelje dobrih plaža koje nude pregršt opcija za rekreaciju. Da, i onu na koju ste upravo pomislili, sram vas bilo...

Harvey Bay i Fraser Island (3 noći)
Ova mjesta su s vremenom postala ikonska, kristalno bistra jezera, bazeni punjeni šampanjcem pa čak i jeziva olupina broda od vas će tražiti barem tri dana za tulu... istraživanje.

Grad 1770 (1 noć)
Ovo je ime nastalo zato što je upravo te godine tu uplovio kapetan Cook. Najbolji način za upoznavanje ovog grada je ako unajmite skuter, a ako ste avanturističkog duha, potražite tipa po imenu "Bruce" koji posjeduje vlastiti zrakoplov i koji će vas malo odvesti do pustinje.

Airlie Beach i Whitsunday Islands (4 noćenja)
Ako ćete se zadržavati duže vrijeme na jednom mejstu, neka to svakako budu Airlie Beach i Whitsundays. Bukirajte jedan od brojnih noćnih izleta brodom koji će vam otkriti ono najbolje od regije. Ostatak vremena provedite na Whiteheaven plaži čiji pijesak je toliko čist da NASA upravo njega koristi za čišćenje svojih teleskopa.

Townsville (1 noćenje)
Za razliku od Airlie Beacha, u Townsvillu ćete imati osjećaj kako ste sami na svijetu. Možda ćete tu i tamo sresti nekog konobara koji je u potrazi za drugim ljudima baš kao i vi. No iskoristite to vrijeme bez gužvi i drugih ljudi i budite sami sa sobom! I to treba izdržati.

Cairns (2 noćenja)
Svakako organizirajte odlazak katamaranom do Velikog koraljnog grebena, najvećeg na svijetu, koji se sastoji od oko 3.000 grebena i 900 otoka te se proteže u dužini od oko 2.000 km. Ovdje je moguće vidjeti preko 400 vrsta koralja te 1.500 vrsta riba, a od 1981. godine ovo je područje pod UNESCO-vom zaštitom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju