1. Haiti
U Haitiju ne vrijede normalna pravila: tamo je podmićivanje - sve. Možete kupiti apsolutno sve što želite, a ako imate novca za podmićivanje, dobro ćete proći. Haiti je jedna od najkorumpiranijih država na svijetu, što i nije bio slučaj do velikog potresa 2010. godine. Dobro se pazite kad dođete tamo, život vrijedi jako malo...

2. Venezuela
Venezuela se nalazi na broju 174 od njih 200, na ljestvici korumpiranih država. Iako je Hugo Chavez obećao kako će iskorijeniti korupciju, to nikada nije ostvareno. Poznato je kako je u Venezueli posebno korumpirana - policija.

3. Irak
Za vrijeme Saddamovog režima korupcija je u Iraku bila toliko rasprostranjena da gotovo ništa nije bilo moguće napraviti bez podmićivanja. Ako niste bili spremni platiti, vlada se ne bi ustručavala zbog toga da vas otme, pa čak i ubije...

4. Turkmenistan
I ovdje je gotovo nemoguće obaviti bilo kakvu stvar, a da pri tome ne morate podmićivati ekipu. Nalazi se na 170 mjestu na popisu 200 najkorumpiranijih država svijeta.

5. Uzbekistan
Ovdje je problem što resursima bogata vlada ne dopušta gospodarstvu da raste u privatnom sektoru, jer kompletno gospodarstvo drže javne tvrtke. Pa morate platiti...

6. Sudan

Sudan je zbog korupcije do sada već izgubio preko četiri milijarde dolara što su otišli na podmićivanje raznih strana, u državi koja dnevno proizvede pola milijuna barela nafte.

7. Afganistan
Statistike pokazuju kako je svega 34% naroda normalno, dok su svi ostali korumpirani. Veliki utjecaj u svemu tome ima i rat koji je ostavio posljedice u svim slojevima i porama društva. Uz Sjevernu Koreju i Somaliju - predvodnik ljestvice.

8. Somalija
Osim što mito i korupcija iskaču sa svih strana, ovo je jedna od najopasnijih država za posjetitelje. U nju, ako volite svoju kožu,  vjerojatno nikada nećete zakoračiti, ali ako jednog dana hoćete, pitanje je ako ćete iz nje izaći žive glave.

Iako ne možete dobiti posao ako niste u stranci, ili vam je rođak u saboru/ministarstvu/gradonačelnik, a da ne govorimo što se događa s čekanjem u redu kod liječnika, Hrvatska je na sjajnom 57 mjestu na svijetu. Barem nam ministarstvo za korupciju radi kvalitetan posao!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju