Kako bi se razumjelo zašto je baš ovo područje toliko aktivno, potrebno je znati dvije stvari. Prva je ta da je Zemljina litosfera sastavljena od velikih kamenih gromada koje nazivamo tektonske ploče, na kojima leži površina Zemlje. Druga je da se te ploče kreću, miču i mijenjaju.

Mjesto gdje se sastaju dvije ploče naziva se graničnom zonom, i upravo je to područje s najvećom seizmičkom aktivnosti. Ploče se mogu micati jedna u odnosu na drugu na tri moguća načina - jedna od druge, jedna ispod druge, ili se miču paralelno.

Mjesta gdje se ploče podvlače jedna ispod druge najviše zabrinjavaju stručnjake, a ujedno su i mjesta s najvećom seizmičkom aktivnosti. U tom procesu podvlačenja otpušta se ekstremno vruća voda koja topi stijene i pretvara ih u magmu. Ta magma onda nastavlja svoj put prema gore i izbija na Zemljinu površinu.

Vatreni prsten jedna je velika zona podvlačenja raznih tektonskih ploča. Na primjer, Cocos ploča se podvlači ispod južnoameričke ploče, a pacifička ploča se podvlači ispod sjevernoameričke ploče.

Najpoznatiji vulkani ovog prstena svakako su sv. Helena i planina Fuji u Japanu, tako da se ne čudite kućama od bambusa - za brže obnavljanje i manje štete nakon potresa...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju