Ova mjera zabranjuje kineskim parovima da imaju više od jednog djeteta, i to jezivo strogim zakonima -  prisilnim pobačajem i sterilizacijom sprečava se svaka daljnja trudnoća. No, ova mjera nije mandatorna za sve žitelje Kine, ona se odnosi samo na etničku skupinu Han koja većinom živi u urbanim dijelovima Kine.

Građani koji žive u ruralnom području i mnoge manjine ne moraju se pridržavati ovog zakona. Kako bilo da bilo, procjenjuje se da je ova mjera uspjela smanjiti populaciju za 300 milijuna u prvih dvadesetak godina.

Iako se na prvu ova mjera čini kao spasonosna za Kinesku ekonomiju i stanovništvo ona ima i svoje negativne efekte. Jedan od njih je da se smanjuje populacija žena. Zbog činjenice da neće moći rađati mnoge žene planirano naprave pobačaj kada saznaju da će dobiti žensko dijete. Ovo drakonsko planiranje obitelji dovelo je do toga da se na 114 rođenih dječaka rodi samo 100 djevojčica. Normalno bi bilo da se rodi 105 dječaka na 100 djevojčica.

Kako bi se postupno smanjivala tolika razlika između broja rođenih dječaka i djevojčica - uvedeno je novo pravilo. Djeca koja su rođena u početku provođenja ove mjere sada su već odrasle osobe koje počinju razmišljati o vlastitoj djeci. Ako nemaju braće dozvoljeno im je imati "čak" dvoje djece. No, ako imaju braće, smiju imati samo jedno dijete u obitelji.

Koja je budućnost ovog zakona? Kineski ministar obitelji Zhang Weiging još je 2006. godine rekao kako ovo pravilo ostaje do daljnjega i kineska vlada ga u potpunosti podržava. Koliko je to ljudski, ne želimo se uplitati, ali nekako smo dojma da život baš i nije tablica excela. Ipak, oni se razvijaju, a mi smo tamo gdje jesmo, ali barem nam po dvorištima trči onoliko dječice koliko poželimo...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju