Navede li vas put od Temišvara prema Brasovu ili Bukureštu, napravite pauzu u pitoresknom mjestu Castelul de Lut Valea Zanelor – nećete požaliti, obećajemo. Njegovo ime u prijevodu znači Dvorac od gline u Dolini vila. Da ne lomimo jezik, zvat ćemo ga samo Castelul, a sad krenimo u istraživanje.

Riječ je o eko selu i malom dvorcu smještenom u rumunjskoj dolini u poznatoj regiji Transilvaniji, nedaleko od rijeke Porumbacu. Jednom kada ga vidite na fotografijama, nećete ga više zaboraviti.

Proslavio se svojim unikatnim izgledom nalik na kućice iz bajki, a okolna priroda koju čine zelena dolina, planina u zaleđu i žubor rijeke samo pojačavaju taj dojam i harmoniju. Izgrađen je od gline i pijeska, a oblikom podsjeća na kućice hobita ili kakvih šumskih bića iz bajke.

Iako izgleda kao uspomena iz davnih dana, njegova prošlost nije tako dugačka. Naime, osnovala ga je rumunjska obitelj zasićena asfaltom i gradskom vrevom. Inspiraciju su pronašli u svom vlastitom djetetu, ali i predivnoj prirodi ove regije. Sve je krenulo 2015. godine, a tajnu podizanja dvorca čuvaju za sebe – ističu samo kako je sve ručni rad (vila i patuljaka).

Dvorac ima prizemlje i prvi kat, deset soba, dva tornja i čak pedeset prozora. Sve je organskog podrijetla i u potpunoj harmoniji s prirodom.

Vanjski dio preuređen je u terasu na kojoj se poslužuje hrana, a u blizini se nalazi i nekoliko suvenirnica (svi suveniri su eko proizvodi) te kućice za odmor.

Ovo je mjesto namijenjeno za odmor, pa ako ste u potrazi za kakvim aktivnostima, ovdje se vjerojatno nećete dugo zadržavati. No, sigurno će vam se svidjeti prizori. Upravo zbog toga ovo je postala popularna lokacija za slavlja, poslovne večere i vjenčanja.

P.S. Ulaznica se plaća – svega 5 rumunjskih leja, što bi značilo oko 7,5 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju