Grad koji morate posjetiti, jedno od najšarenijih mjesta na svijetu, jedan od najljepših kolonijalnih gradova tog dijela svijeta, poželjno mjesto za odmor ali i život… Tako opisuju oni koji su vidjeli šarmantni gradić Cartagenu u Kolumbiji.

Lučki grad imao je važnu ulogu u obrani zemlje ali i razvoju cijelog područja u kolonijalnim vremenima. Tijekom 18. stoljeća bio je i političko i gospodarsko središte zemlje (nažalost, i trgovine robovima), a tragovi tog bogatstva i danas su vidljivi u raskošnim palačama i andaluzijskim vrtovima. UNESCO ga je stavio na popis svjetske baštine Amerike istaknuvši njegov značajan, pa i najveći sustav utvrda u Novom svijetu.

Po mnogima najljepši dio je Stari grad okružen zidinama koje su svojedobno branile grad od oluja ali i napada gusara s mora. Unutar zidina smjestili su se neki od najšarenijih kafića, restorana, dućana i hotela, pa je stoga i ovaj dio grada krcat turistima. Unatoč tome, nije izgubio svoj šarm.

No tu ne treba stati. Prošećite ulicama Cartagene i naići ćete na kuću u kojoj je živio možda najpoznatiji kolumbijski književnik, Gabriel Garcia Marquez. Mnogi smatraju da je njegov roman Ljubav u doba kolere smješten u grad inspiriran Cartagenom, pa se tako pored ulaza u kuću nalazi i mural s likom pisca i njegov citat: „Nijedno mjesto na svijetu nije tako tužno kao prazan krevet.“

Među njegovim najpoznatijim atrakcijama ističu se kolonijalna, šarena arhitektura, masivna utvrda San Felipe de Barajas, glavna vrata koja vode u grad, te spomenici Indijanki Catalini i odmetnutom robu Benkosu Biohu. Zgrade ovog grada savršena su kulisa za fotografije s vjenčanja pa ne čudi i velika pomama za rezervacijama mjesta, od crkve do restorana, ili barem hotela za medeni mjesec.

Za toplijih dana isplati se otići do plaže Blanca, jedne od najljepših plaža Kolumbije. Nalazi se na obližnjem otočiću Baru do kojeg vozi brodić iz luke Cartagena. Dugačka plaža s gotovo bijelim pijeskom i kristalno čisto tirkizno more natjerat će vas da barem jedan dan putovanja odvojite za čisto hedonističko uživanje i teški nerad pod palmama. Ako baš poželite bar malo šetnje i aktivnog odmora, zaputite se na Rosario otoke koji čine jedan od 46 nacionalnih parkova Kolumbije.

Prije nekoliko godina nedaleko od obala grada pronađen je potopljeni španjolski brod koji je ležao na dnu mora čak 300 godina. Na njemu je pronađeno zlato vrijedno milijune dolara – no, umjesto da bude razlog za veselje, brzo je izbila svađa između Kolumbijaca i Amerikanaca koji su pronašli brod, oko toga kome zlato pripada.

Nedaleko od grada nalazi se zanimljiva prirodna atrakcija: vulkan blata. Visok je oko 15 metara, a do vrha se možete popeti stepenicama. Osim lijepog pogleda pruža ljekovito blato koje se koristi za njegu kože i opuštanje.

Ako imate nedoumice ili strahove vezane uz sigurnost u Kolumbiji, nasmiješeni, srdačni i gostoljubivi Kolumbijci u Cartageni pokazat će vam drugu stranu zemlje: toplu i šarenu, iz koje ne želite otići.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju