„Svo bogatstvo svijeta ne vrijedi ništa kada ga ne možeš sa sobom ponijeti u grob“, kaže stara izreka. Ruski mafijaši shvatili su je kao izazov. Na to upućuje poseban dio groblja Shirokorechenskoe u Ekaterinburgu, na kojem su pokopani (anti)junaci ruskog podzemlja 1990-ih.

Pod krošnjama drveća naziru se velike crne nadgrobne ploče, a prizori na njima su poput šake u oko.

Ugravirani likovi u ljudskoj veličini nose trenirke i majice skupih brendova, kožne jakne i odjela, zlatne lance, tetovaže, ključeve skupih automobila u rukama i cigarete u ustima. Ženski likovi prikazani su u mini suknjama, traper jaknama, čizmama do koljena ili u svečanim haljinama s posebno istaknutim zlatnim nakitom.

Turbulentne devedesete donijele su raspad Sovjetskog Saveza i komunizma, a u burnom društvenom preokretu mnogi su dobro profitirali. Nažalost, ovaj period obilježen je i organiziranim kriminalom te mafijaškim obračunima.

Jedna od glavnih pozornica bio je i grad Ekaterinburg, u kojem je velik dio poslova kontolirala mafijaška skupina Uralmash. Osim „poduzetništvom“, bavili su se reketom, unutarnjim obračunima i obračunima s konkurencijom u gradu. Kako je sve završilo?

Tko je preživio, legalizirao je svoje poslove i prešao u politiku, a tko nije – pobrinuo se da ga se pamti.

Tugujuća rodbina i prijatelji nekih od njih se čak pobrinula napraviti prave skulpture svojih pokojnika i njihovih Toyota, Lada i Audija. Natjecanje u bogatstvu živi i nakon smrti.

Prizori su to koji nisu bili nepoznanica ni na našim prostorima, no ovo je ipak prijelaz na nivo više. Ili niže? ;)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju