U samom srcu Rumunjske nalazi se gradić za kojeg mnogi nisu ni čuli, barem ne u rangu sa spomenom Bukurešta, Temišvara ili Brasova. A putujete li između ta tri grada, ovaj će vam se naći na putu i iznenaditi vas činjenicom da je jedna od najpopularnijih destinacija u Rumunjskoj. Dobrodošli u slatki Sibiu!

Časopis Forbes ga je uvrstio na listu 10 najidiličnijih mjesta za život u Europi. Ima oko 150.000 stanovnika i treba vam oko sat vremena da ga prođete s jednog kraja na drugi pješke. Pa unatoč svojoj „malenkosti“, ovdje možete pronaći pregršt sadržaja za boravak od par dana.

Sjaj nekadašnje raskoši

U srednjem vijeku bio je jedan od najbogatijih gradova, a njegovom bogatstvu i danas svjedoči arhitektura starog dijela grada. Upravo ovdje otvorene su prva bolnica, prva ljekarna i prvi muzej u današnjoj Rumunjskoj, a tu je štampana i prva knjiga na rumunjskom jeziku.

U Gornjem gradu nekada je živjela elita, a u Donjem su bili smješteni obrtnici i njihove radnje. Kroz oba grada vas vode kamene uličice duž kojih se redaju kuće s fasadama zemljanih boja. Primijetit ćete germanski štih na ulicama, a spomenimo i to da je gradonačelnica Sibiua potomak slavnih transilvanijskih Saksona koji su donijeli taj isti štih.

Konačno, stižemo do zanimljivog detalja koji mnoge oduševljava, ali im unosi jezu u šetnju. Naime, kuće Sibiua imaju oči. Bacite pogled prema krovovima, i vidjet ćete da su oni već bacili oči na vas.

Prorezi u krovovima nalik očima nekada su služili za prozračivanje tavana, no ima i onih koji kažu da su ih napravili njemački okupatori u Drugom svjetskom ratu kako bi zastrašili stanovnike i držali ih pod nadzorom. Nekako nam prva teorija ima više smisla, no kako god bilo – učinak je postignut.

Malen, ali sadržajan

Za ovako malen grad, iznenađujuć je velik broj muzeja koje možete obići: primjerice, Muzej umjetnosti Bruckenthal, etnografski muzej na otvorenom ASTRA i onaj „na zatvorenom“ Emil Sigerus Saxon, povijesni i prirodoslovni muzej, Muzej oružja i trofeja, Muzej farmacije i još nekoliko njih.

Postoji i mnoštvo besplatnog sadržaja, pa tako možete jednostavno uživati u šetnji i arhitekturi. Najpoznatije znamenitosti su svakako gradske zidine i tornjevi, barokna palača Brukenthal, crkve i stara sinagoga, Gornji i Donji grad, trgovi koje je UNESCO počastio titulama spomenika arhitekture…

Tu je i most zanimljivog imena, Most laži. Podignut je u 19. stoljeću, a legende govore da je lažljivo ime dobio zbog čestih sukoba i međusobnih prevara trgovaca koji su ovdje radili. Štoviše, kažu da će onaj tko na njemu izgovori laž, propasti u vodu. Istina je ipak malo drugačija: ime je dobio krivim izgovorom njemačke riječi Liegenbrücke, tj. most koji leži. Leži, laže, ista stvar…

A ovu drugu legendu morat ćete provjeriti sami – ako se usudite 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju