Kako svi putovi vode u Rim dobro nam je poznato. Kultura, gastronomija, moda – u talijanskoj prijestolnici nema čega nema i sigurno vam neće biti dosadno, a mi vam donosimo još neke zanimljivosti o glavnom gradu Italije za koje možda dosad niste znali!

Nebrojene fontane

Mislite kako je Zagreb proteklih godina dobio mnogo fontana? Možda i je, ali je za Rim i dalje „mala beba“. Naime, glavni grad Italije krasi više od 2 tisuće fontana, od kojih je vjerojatno, najpoznatija Trevi.

Fontana Trevi

Kad je već spominjemo, recimo i kako ova fontana svaki dan Rimu donese pravo malo bogatstvo. Naime, računa se kako se dnevno u nju prosječno ubaci oko 25 tisuća kuna, koje se doniraju katoličkim humanitarnim udrugama.

Koloseum

Jedna od najpoznatijih znamenitosti svakako je Koloseum. Svojedobno je mogao primiti 50 tisuća gledatelja, a bio je i sjajan primjer izreke „kruha i igara“. Računa se kako je u Koloseumu život ostavilo oko pola milijuna gladijatora, te više od milijun divljih životinja.

Vatikan Vatikan (Foto: Shutterstock)

Grad crkvi

Rim se praktički može nazvati i „gradom tisuću crkvi“, s obzirom kako grad broji više od devetsto katoličkih crkvi. Najstarija od njih je bazilika svete Marije u četvrti Trastevere, a najpoznatija zasigurno bazilika svetog Petra u Vatikanu.

SPQR

Ova četiri slova vidjeti ćete na mnogim mjestima u gradu i vjerojatno se zapitati što zapravo znače. Odgovor je „Senatus Populusque Romanus“, što prevodimo kao „Rimski senat i narod Rima“.

Trajanova tržnica

Smatra se prvom pretečom šoping centara kakve danas poznajemo, a izgrađena je u drugom stoljeću za vrijeme cara Trajana. Centar je bio izgrađen na više etaža, a u njemu se nalazilo preko 150 trgovina koje su prodavale svašta – od odjeće pa do namirnica.

Prvi do milijuna

Grad se smatra prvim modernim gradom koji je dosegao brojku od milijun stanovnika. I danas je prilično velik, a njegova populacija je nešto manja od tri milijuna.

Ne kupujte vodu

I dan danas, ovdje nema apsolutno nikakve potrebe kupovati vodu. Kako smo već rekli, grad krasi više od dvije tisuće fontana, ali i mnogobrojni izvori vode koja je pitka i svježa te se nalazi na svakom koraku.

Jedno od najstarijih sveučilišta

Sveučilište La Sapienza najveće je rimsko sveučilište. Prilično je ugledno, a njega su pohađali brojni znanstvenici i dobitnici Nobelove nagrade. Osnovano je još davne 1303. godine i danas na njemu studira oko 150 tisuća studenata.

Raj na Visu: Uvala za dušu s robinzonskim restoranom u kojem nema menija, žurbe ni mjesta za one koji ne poštuju otok Mala travna - 1 Mala travna - 3 Mala travna - 4 +1 Mala travna - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju